Met raad en daad

Wegwijs, weg wijzer

Ik vraag mij af, welke afstand er op onze wegwijzers staat aangegeven. Is dat de afstand tot de grens van de volgende gemeente, of tot de rand van de bebouwde kom, of tot het centrum van die plaats, of tot een afslag er naar toe?

De bewegwijzering langs alle openbare wegen werd tot 1 april 2013 verzorgd door de ANWB, daarna door de Nationale Bewegwijzigingsdienst en die verklaarde ons, dat de afstanden vroeger werden gemeten naar de af te leggen weg tot het centrum of gemeentehuis van de genoemde plaatsen op de wegwijzers. Maar dat systeem is al lang verlaten en komt alleen nog op enkele van de oudste modellen voor. Tegenwoordig wordt overal de afstand aangegeven tot het eerste bewegwijzerde kruispunt binnen de bebouwde kom van de met name genoemde plaats. Op de borden daar vindt u dan weer nieuwe afstanden vermeld naar andere steden of dorpen.

Wiens V-teken?

Aan wie hebben we dat overwinningsteken met de twee opgestoken vingers in V-vorm te danken? Aan Churchill, De Gaulle of Goebbels?

Dat is bedacht door de Belgische ingenieur Victor de Laveleye, toen hij na de Duitse inval in 1940 naar Engeland was overgestoken. Hij riep zijn landgenoten in een radio-uitzending van de BBC op, om een V (van Vrijheid en Victorie) op alle muren en schuttingen te kalken. Dit sloeg aan. De BBC liet kolonel Britton het idee daarna in zeven talen verkondigen. Hij stelde voor de V van Victory in morsetekens (3 punten en 1 streep) te kloppen, te fluiten en te toeteren. Weldra ontstond het bekende handgebaar. Het V-teken werd zo populair in de bezette gebieden, dat de Duitse propagandaminister Goebbels het in juli 1941 moest overnemen met de toevoeging 'V = Victorie, want Duitsland wint op alle fronten'.

Kwark of hangop

Hoe kan ik van boerderijmelk zelf kwark maken?

Zelf thuis kwark maken is niet mogelijk, want dit is de eerste fase van de kaasbereiding. U moet dan de boerderijmelk afromen, aanzuren met een cultuur van melkzuurbacteriën en daar de wei, die zich afscheidt, uit verwijderen. Dan voegt u de stremsel toe, een vocht uit de lebmaag van een koe, en gebruikt de verse wrongel die verkregen wordt door stevig kneden. Nu u toch naar een boerderij gaat om melk te halen, is het veel gemakkelijker (en goedkoper) om daar karnemelk te halen die overbleef na de boterbereiding. Als u een liter van die karnemelk in een neteldoek laat uitlekken, houdt u ongeveer een half pond hangop over. Gebruik wel karnemelk die vrijkomt bij de boterbereiding, want in de fabriek noemt men aangezuurde ondermelk 'karnemelk', maar dat is heel wat anders dan echt gekarnde melk!

Oude centen

Hoeveel zijn oude centen waard? En waar kan ik ze inwisselen?

De huidige waarde van oude centen, die in omloop zijn geweest maar prachtig of zeer fraai bewaard zijn gebleven, loopt sterk uitéén. Naar gelang het aantal, dat er in een jaar geslagen is, type en jaartal, varieert het van circa € 2.000,- voor een cent van 1817 tot € 0,50 voor de cent van 1980.... Maar gaat het u louter om de laatste muntjes die er nog in omloop waren, bijv. die van 1961 t/m 1969, dan zijn de als nieuw bewaarde bronzen exemplaren die niet in omloop zijn geweest, € 2,- waard en de later geslagen centen hooguit een euro. Maar dan moet u ze kunnen verkopen aan een echte muntenverzamelaar. Bij een muntenhandelaar kunt u die prijs niet krijgen omdat hij er zelf zijn brood mee moet verdienen.