Weidse vergezichten over de Grevelingen.
Weidse vergezichten over de Grevelingen. Foto:

Schoonheid van de Slikken van Flakkee goed geëtaleerd en beter te bereiken

MELISSANT – Vorige week werd de verbeterde inrichting en de nieuwe natuur op de Slikken van Flakkee officieel geopend. Bestuurders, aannemers en natuurbeschermers waren getuige hoe het hek bij het aangelegde parkeerterrein werd geopend. Met deze opening zijn de Slikken van Flakkee beter en gemakkelijker toegankelijk geworden. Rustzoekers en natuurgenieters komen volop aan hun trekken in het gebied.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Drie partijen hebben in de afgelopen tijd nauw samengewerkt bij de aanleg van de verbeteringen op de Slikken van Flakkee. Dit zijn het Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta, de provincie Zuid-Holland en beheerder Staatbosbeheer. Bij de ontwikkeling van het plan is er alles aan gedaan om een zo breed mogelijk gedragen plan te verwezenlijken. Daarom zijn natuurbeschermers en nabijgelegen ondernemers eveneens bij de planvorming betrokken.

"Een oase in de Delta", zo noemde de voorzitter van het Natuur- en recreatieschap Frans Tollenaar, het nu veel beter ontsloten gebied. In zijn toespraak ter gelegenheid van de oplevering van het project liet Tollenaar weten trots te zijn dat er op het eiland, naast de Slikken van Flakkee nog twee van deze oases zijn: voor het westelijk deel van het eiland de Kwade Hoek en voor het oostelijk deel de Hellegatsplaten. "Beleving en ontsluiting van natuur is een centraal thema in onze eilandmarketing en ook in de binnenkort vast te stellen gemeentelijke recreatievisie", aldus Frans Tollenaar die tevens wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee is.

Tollenaar prees de goede samenwerking die er bij de totstandkoming van het resultaat is geweest tussen de verschillende partijen. Hiermee kreeg dit natuurgebied een kwaliteitsimpuls. Hij noemde de verschillende unieke natuurwaarden die in het gebied vertegenwoordigd zijn, zoals richting Stellendam het ruige gebied en het open en weidse gebied richting Herkingen. Centraal tussen de gebieden loopt de vernieuwde Panoramaweg, waaraan ook een parkeerterrein is aangelegd. Van hieruit kan men desgewenst wandelend de Slikken van Flakkee bezoeken.

Noordse woelmuis

Tijdens de verbeterde inrichting zijn de kreken in het gebied weer teruggebracht. Hierdoor is een groot leefgebied ontstaan voor de – beschermde – Noordse woelmuis. Het gebied voor de grote grazers, de heckrunderen is door de aanleg van de kreken kleiner geworden. Hierdoor komt er in de komende jaren veel ruige vegetatie tussen de kreken. Het krekengebied is ook een uitstekend foerageergebied voor weidevogels geworden. Momenteel ziet het krekengebied er nogal 'clean' uit, maar Tollenaar verzekerde dat "over een aantal jaren er niets meer van te zien is dat de mens heeft ingegrepen in de natuur".

Een ander opvallende verbetering is de vernieuwing van de Panoramaweg in het gebied. Wie voorheen deze toegangsweg tot het gebied bereed werd begeleid door een immense stofwolk. Dit behoort nu tot het verleden omdat de weg met speciaal in de omgeving passend asfalt is aangelegd. Het fietspad loopt nu niet meer vlak langs deze weg naar 'het strandje' maar op enige afstand.

In het gebied zijn ook een tweetal wilduitkijkpunten gerealiseerd. Hier heeft men ruim uitzicht op de omgeving en – afhankelijke van de tijd van het jaar – zullen vogelliefhebbers hun hart hier op kunnen halen, bij het bekijken van de lepelaars, flamingo's en tal van andere vogels en soms ook een zeehond.

Volgens Tollenaar hebben de ontwikkelaars met dit project "een goede balans gevonden tussen het versterken van zowel de natuurwaarden en als die van de recreatieve functies".

Provincie

Hans Kleij, programmadirecteur van de Provincie Zuid-Holland onderstreepte het belang van het gebied in de 'as Rotterdam – Antwerpen. Een gebied waar de bedrijvigheid groeit, maar waar ook de mensen meer behoefte krijgen aan uitwaaien. De Slikken van Flakkee is hiervoor een uitgelezen plaats. De heer Kleij prees de ontwikkelaars voor het resultaat, waarbij in een korte doorlooptijd een en ander is verwezenlijkt.

Aannemer Harry Verboon van Aannemingsbedrijf Verboon en Maasland dat de werkzaamheden in het gebied heeft verzorgd, was eveneens trots op het resultaat. Hij noemde de verschillende objecten dien in het gebied zijn gerealiseerd, zoals de bankjes en de wildkijkplaatsen. In het bijzonder stond hij stil bij de realisering van de vogeleilandjes. Met de vrijgekomen grond bij het aanleggen van de kreken zijn vogeleilandjes gemaakt. Een zandzuiger heeft er voor gezorgd dat de kreken werden gegraven en gelijk de eilandjes werden opgespoten.

Na het officiële openingsmoment was er voor de genodigden deel te nemen aan twee verschillende excursies.

Informatieborden

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de bewegwijzering naar en in het gebied. Op verschillende plaatsen zullen informatieborden worden geplaatst om de bezoekers te informeren en de weg te wijzen.

Na de opening werd een toost uitgebracht.
Een wilduitkijkpunt.
Ruimte en rust.
Op verschillende plaatsen in het gebied zijn bankjes geplaatst, waar men de omgeving goed op zich kan laten inwerken.