Meestal droog dit weekend

Mei 2017 doet het best aardig tot nu toe, maar zo'n grandioze meimaand als in 1989, 1992 en 2000 bijvoorbeeld, wordt toch behoorlijk zeldzaam in dit land. In die jaren bleef het prachtige zomerse weer niet beperkt tot hooguit twee dagen, maar was het wel twee tot drie weken grandioos weer op de Eilanden. Tegenwoordig is een reeks van vier of vijf prachtige weerdagen op rij al een zeldzaamheid. De atmosfeer is onstabieler geworden en hoe dat exact komt weet eigenlijk nog niemand. Een onderzoek meer dan waard!

Woensdag beleefden we een echte zomerdag in 't land met maxima tot rond de tropische 30 graden. In de nacht naar donderdag kwam de koelere oceanische lucht alweer binnen en dat ging gepaard met buien. Donderdag overdag was het tamelijk droog in Zuid-Holland. Op de vrijdag is er tijdelijk weer een verhoogde buienactiviteit. Bij een matige tot vrij krachtige westenwind is het ronduit koel vlak uit zee met 15 graden.

Een depressie bij Ierland en Engeland blijft daar wat rondtollen maar vult wel geleidelijk op komende dagen. Nog steeds circuleren omheen die cycloon bui-achtige storingen die ons wellicht nog kunnen schampen. Met wat pech zitten we zelfs op zondag nog met een klein buienrestant door de nogal stroperige depressie. Toch lijkt juist die zondag wel droger of zo goed als droog te kunnen gaan verlopen bij een graad of 16-17. De zon zou dan uitbundiger moeten kunnen gaan schijnen op Flakkee bij een frisse aanlandige wind.

Het vervolg laat zich nog niet geheel uittekenen. Het Amerikaanse weermodel laat de wisselvalligheid voortduren tot richting 25-27 mei terwijl de Europese tegenhanger de zomer mogelijk weer een beetje laat terugkeren vanaf begin komende week. Momenteel is er dus weinig te zeggen over het weersverloop over een dag of tien. De kans dat de lichte wisselvalligheid aanhoudt lijkt me toch het grootst voorlopig. Maandag en dinsdag kan het tijdelijk weer even 20 graden worden, maar snel daarna nadert nieuwe regen.

Onlangs kwam de gedeeltelijke zomerprognose uit van het 'Britse KNMI'. Positieve geluiden omtrent de komende zomer waarbij een gemiddeld hogere luchtdruk ten noorden van ons wordt berekend. Dit zou impliceren dat met name de hogedrukgebieden bij Scandinaviƫ het meer dan gemiddeld voor het zeggen zouden gaan krijgen. Vooral juli en augustus zouden mooi zomerweer kunnen opleveren.