Hoe stop je telefoonterreur?

Zaalwachten bij examens, artiesten, caissières en politieagenten. Er zijn veel mensen niet blij dat de smartphones altijd en overal worden gebruikt. Daarom worden er allerlei oplossingen verzonnen om telefoonterreur tegen te gaan.

GSM-jammers

Een jammer verstoort het mobiele telefoonverkeer en zorgt ervoor dat telefoons geen verbinding kunnen maken met het netwerk. Een paar jaar geleden werden er jammers ingezet tijdens de schoolexamens, om op die manier te voorkomen dat er er online wordt gespiekt. Best handig, want je weet als zaalwacht zeker dat er niemand stiekem iets opzoekt op internet. Maar helaas voor de scholen zijn jammers verboden in Nederland. De reden is dat er tijdens een noodsituatie ook niemand alarm kan slaan door 112 te bellen. Een simpel alternatief is om alle telefoons vooraf in te nemen of in de zaal controleren met een telefoondetector.

Yondr

Voor artiesten is het behoorlijk irritant als bezoekers van een concert, of show allemaal foto's en video's de wereld in slingeren. Want dan maak je als komiek een grap die iedereen al op internet heeft gezien. En het kan artiesten veel geld kosten, want waarom zou je betalen voor iets wat door bezoekers gratis wordt gedeeld? Bij een optreden van komiek Chris Rock in Amsterdam moet iedereen een hoesje om zijn telefoon doen. In de zaal klikt dat hoesje automatisch op slot, als je toch persé iets op je telefoon wilt doen moet je de 'phone-freezone' verlaten, pas dan kun je het hoesje weer openen. Op die manier voorkomt hij dat bezoekers afgeleid zijn door hun telefoon en zijn grappen online verklappen door het delen van filmpjes.

Rij Veilig

In de auto is bellen, appen, facebooken of wat anders doen op je telefoon letterlijk levensgevaarlijk. Volgens het Openbaar Ministerie vallen er jaarlijks circa 600 slachtoffers (doden en ziekenhuisgewonden) in het verkeer door bellen tijdens het rijden. De kans op een ongeluk is vier keer zo groot als je iets op je telefoon aan het doen bent. Als oplossing is de app Rij Veilig gelanceerd door verzekeraar ASR. Bij een snelheid boven de 15 kilometer worden alle inkomende berichtjes en meldingen geblokkeerd.