'Sterven (Golgotha) en opstaan (Pasen) van de Heere Jezus, onze enige Troost in leven en Sterven!'

"Want indien wij geloven, dat Jezus gestorven is en opgestaan, alzo zal ook God degenen, die ontslapen zijn in Jezus, wederbrengen met Hem. Zo dan, vertroost elkander met deze woorden."
1 Thess. 4:14 en18

Wij nemen de draad (of de pen) van vorige week weer op lezers. U weet nog waar we mee eindigden hè? Stel, dat er bij ons sterven alleen maar gezegd kon worden ''t Was een goede vader; een zorgzame moeder, een keurige jongen; een degelijk meisje;' enz. enz. Evenals vorige week zeg ik dan ook nú: Dat is op zìch wel mooi, maar let er eens op, dat David in zijn klaaglied over Saul in 2 Sam. 1 inderdaad wel al het "uiterlijk" goede van Saul opnoemt. Dat was dus niet waardeloos op zìch! Maar over de vreze Gods in Sauls leven zegt hij niets! Dat kon hij ook niet, want dat was er in het leven van Saul niet! Daarom zou het toch wel erg zijn lezers, als het er bij òns sterven zó aan toe zou gaan! Dat er wel allerlei mooie dingen over ons àls mèns zouden gezegd worden, maar of we wel ooit zondaar voor God zijn geworden en een rusteloos verlangen naar de Heere Jezus hebben gekend, daarvan weet men niets! Erg hè? En dan misschien alles ook nog afgerond met een mooie grafsteen, waarop staat: Rust in vrede! Stel toch eens lezers, dat er geestelijk níets positiefs van ons te zeggen zou zijn, bij ons heengaan! Dat achterblijvenden zichzèlf en èlkaar niet zouden kunnen vertroosten met úw goede heengaan. En misschien ook zichzelf niet, omdat ze ook zèlf niet ècht "geloven" dat Jezus gestorven is en opgestaan, óók voor hèn! En dus ook voor hen het gevaar o zo groot is, dat ze niet zullen ontslapen in Jezus en God hen dus eenmaal in Jezus ook niet zal wederbrengen met Hem! In dit leven wellicht vriendelijk en behulpzaam geweest voor iedereen, maar zonder Jézus geleefd en buiten Hem gestorven!

Lezers, zullen we allemaal echt goed met 't oog op onszèlf bedenken, dat onze tekst een troosttekst is voor Gods Kerk?! En dat ze dus een aanklacht is voor alle goddelozen, openlijk of burgerlijk ja, misschien o zo godsdienstig?! Want "dezen zullen gaan in de eeuwige pijn", heeft deze zelfde gestorven en opgestane Heere Jezus óók gezegd! Wat is het dan de zaak toch waard hè, dat we ons ernstig onderzoeken hoe het nú met ons gesteld is! Of we werkelijk van harte geloven dat Jezus gestorven is en opgestaan, óók voor òns! Dan alleen zullen we ook door het geloof in Hem ontslapen; ingaan in de vrede; rusten op onze slaapsteden, dat wil zeggen in onze graven! Omdat we wandelden op een rechte weg, namelijk achter de Heere Jezus aan! (Zie Jes. 57:2 en Joh. 14:6) Dàn zal God òns óók eenmaal naar het líchaam wederbrengen met Hem (met Jezus!) Wederbrengen uit ons graf en opnemen in heerlijkheid!

Och en dan hebt u 't misschien best wel eens moeilijk ten aanzien van de zékerheid wat betreft dit grote goed, dat de Heere weggelegd heeft voor allen die Hem vrezen! Geeft niet! Waar gaat uw hàrt naar uit? Naar Hèm? Wel, wentel dan uw weg maar op deze Jezus en vertrouw maar op Hem, want dan zal Hij 't ècht maken hoor! En dan geef ik u nog maar deze goede raad van onze Dordtse vaderen mee: "Die het levend geloof in Christus, of het zeker vertrouwen des harten, de vrede der consciëntie, de betrachting van de kinderlijke gehoorzaamheid, de roem in God door Christus in zich nog niet krachtiglijk gevoelen, en nochtans de middelen gebruiken, door welke God beloofd heeft deze dingen in ons te werken, die moeten niet mismoedig worden, ….., maar in het waarnemen der middelen vlijtig voortgaan, naar de tijd van overvloediger genade vuriglijk verlangen en die met eerbiedigheid en ootmoedigheid verwachten!" (D.L. hfdst I-16) En dan zal de Heiland 't u wel met steeds groter vastheid door het geloof laten belijden: "En ik leef, doch niet meer ik, maar Christus leeft in mij, en hetgeen ik nu leef, dat leef ik door het geloof in de Zoon van God, Die (ook) mij liefgehad heeft en Zichzelf (ook) voor mij overgegeven heeft!" Waarmee dienen Gods kinderen elkander (en zichzelf!) dus door het geloof te vertroosten? Met déze woorden! Van onze tekst dus! Wat een verschil hè: De goddelozen zullen gaan in de eeuwige pijn, maar de rechtvaardigen in het eeuwige leven!" Lezer, leest u nog één keer de tekst en het thema van deze meditatie? Bent u het er ècht mee eens? Dan verzeker ik u: Dan komt het ècht goed! Maar anders …? O vlucht om uws levens wil nu nog naar de Heere Jezus Die zondaren tot Zich roept! Dus ook ú!! (Zie eventueel Dordtse Leerregels III en IV-8. Doen hoor!!) God zegene u allen!

Ds. G. Meuleman, Ouddorp