Seizoenen

Het is inmiddels volop voorjaar geworden. De gemiddelde temperatuur loopt aanzienlijk op en alles begint te groeien en te bloeien. Het is bepaald aangenaam om in deze omstandigheden naar buiten te gaan. We zien de schepping in haar pracht ontluiken. De wisseling van de seizoenen is wel een van de meest kenmerkende dingen in ons land. Het voorjaar heeft daarbij wel zijn eigen bekoring. Als we zo een beetje mijmeren over het voorjaar dan kunnen we daar het volgende bij denken:

In de eerste plaats is het wonder van het leven elke keer weer opvallend. We kennen de dode natuur en de levende natuur. De dode natuur gaat over stenen, zwaartekracht, luchtdruk en vele andere dingen meer. Ook de dode natuur heeft zo haar eigen geheimen. Wetenschappers zijn dag in dag uit bezig om de geheimen van de dode natuur te ontdekken. De natuurkunde is een belangrijk veld van onderzoek. De levende natuur, de biomassa, maakt een nog grotere indruk. Wat is er een enorme verscheidenheid in de levende natuur. We kennen planten, bomen, vissen, vogels en zo meer. De mens is het hoogtepunt in de levende natuur. De mens is een beelddrager van God. Het wonder van het leven komt in het voorjaar nadrukkelijk naar voren. De wetenschap heeft heel wat dingen ontdekt. Maar over de oorsprong van het leven blijft de wetenschap het antwoord schuldig. Het leven is een geschenk van God. Het kleinste diertje en het kleinste plantje dankt het bestaan aan de scheppende God. Wat kan het voorjaar, waarin alles weer open bloeit, wat dat betreft tot verwondering leiden. Verwondering over de Schepper Die het leven heeft gegeven en Die het leven onderhoudt.

Wat ligt er in het zopas begonnen voorjaar ook een boodschap van Gods trouw. We zijn er misschien wat aan gewend geraakt dat de seizoenen elkaar afwisselen. Na de herfst komt de winter en na de winter komt het voorjaar. Die regelmaat hangt samen met de banen die de planeten om de zon maken. Dat is de goede, maar tegelijk ook wat kille verklaring voor de wisseling van de seizoenen. Die wisseling heeft echter nog een diepere oorzaak. We lezen in de Bijbel over de zondvloed. Eeuwen geleden heeft God de zondige wereld door middel van een zondvloed, een grote watervloed, gestraft. Na de zondvloed heeft God echter de aarde weer opnieuw ingericht en bewoonbaar gemaakt. En God heeft ook beloofd dat de wisseling van de seizoenen, tot op de dag van de wederkomst van Christus, niet zal ophouden. We kunnen dit lezen in Genesis 8:22.

In het voorjaar beluisteren we de trouw van God in de handhaving van Zijn verbond met Noach. Het doorbrekende voorjaar is dus een belangrijk teken van Gods genade, van Zijn trouw en ook van Zijn toekomst. We weten uit de Bijbel dat er eenmaal een vernieuwde aarde zal komen. We kunnen ons die vernieuwde aarde niet goed voorstellen, want het blijft een geheim. Toch las ik ergens de mooie zin als het gaat over de vernieuwde aarde: daar zien we de eeuwig durende lentepracht van Gods vernieuwend handelen. Het voorjaar kan Gods Kerk ook heenwijzen naar hetgeen eenmaal volle werkelijkheid zal worden. Eenmaal komt een nieuwe aarde waarop gerechtigheid woont (2 Petr. 3:13). Wat een heerlijke toekomst voor arme mensen hier op aarde.

Ds. W. Visscher