Met raad en daad

Nostalgia

Mogen nostalgische foto's, namen en levensbeschrijvingen van overleden personen zonder meer bijv. op een facebookpagina geplaatst worden?

Tot 10 jaar na het overlijden van een persoon geldt het portretrecht. Maar dit wil nog niet zeggen dat een oude foto uit een archief altijd zonder meer gebruikt mag worden. Het auteursrecht kan gelden, dit recht loop door tot 70 jaar na het overlijden van de fotograaf. Dan moet toestemming van de fotograaf of van de rechthebbenden gevraagd worden. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens valt de publicatie van iemands naam onder de privacywet. Bij een overleden persoon geldt deze wet echter niet meer. Namen en informatie mogen dus gebruikt worden zonder toestemming. Alleen in het geval dat als de privacy in het geding komt van nog levende personen (bijv. de kinderen of kleinkinderen) kan alsnog toestemming nodig zijn.

Moeilijke woorden

Zijn, hyperkinetisch syndroom en Attention Deficit Hyper Active de benamingen voor één en dezelfde abnormaliteit? Hoe uit deze zich, wat is de oorzaak, en op welke wijze wordt deze genezen?

Het door u genoemde hyperkinetisch syndroom is een neurologische stoornis. De oorzaak is gelegen in een aandoening van de hersenen. De belangrijkste symptomen zijn ongecontroleerde en onbedwingbare abnormale bewegingsdrang. Deze spiertrekkingen zijn symptomen die storend zijn voor de patiënt en naar om aan te zien. Een syndroom is een verzameling symptomen die voor bepaalde ziekten kenmerkend zijn. Verschillende onderzoekers geven een beschrijving van dergelijke syndromen. Zij geven vaak een andere naam aan deze verschijnselen, en soms wordt hun eigen naam er aan verbonden. Behandeling van dergelijke neurologische ziekten is vaak heel moeilijk.

Roggebroodbakkerij

Wat is eigenlijk het verschil tussen de lichte en donkere soorten roggebrood, en hoe komt het zwarte zo zoet?

Antwoord: tiet verschil in kleur komt door de korte of langere baktijd en het gebruik van diverse soorten deeg. Brabants roggebrood wordt in korte tijd gebakken uit half rogge en half tarwebloem. Dat blijft daardoor licht van kleur, in tegenstelling tot de producten van zuiver roggemeel, dat immers grauwer is dan tarwebloem. De zoete smaak dankt het aan de omzetting van de zetmeel in suiker, of bij sommige soorten door toevoeging van stroop zoals het Friese en het Haagse zoete roggebrood, die daardoor ook laxerend werken. In Friesland wordt vaak oude rogge geweekt en gekookt, alvorens het met 5 à 10 % donkere stroop in ca. 18 uur gebakken wordt. De Groningse boerinnen verwarmden een deel van hun deeg in pannen en lieten dat zo'n 13 uur in de oven. In Gelderland en Overijssel gebruikt men veel fijn gemalen rogge en ligt de baktijd meestal tussen de 10 en 14 uur. In Amsterdam kun je heel zwart roggebrood kopen, dat 24 uur lang gebakken is. Die erg lange baktijden bij sommige soorten worden veroorzaakt, omdat men bij de bereiding daarvan heel weinig of helemaal geen gist gebruikt.

Bedrading wassen

Mijn elektrische onderdeken is geel geworden door transpiratie. Moet ik die laten stomen, of kan ik die zelf wassen, en hoe dan?

Chemisch reinigen mag beslist niet, en in de wasmachine kunnen de elektrische elementen knakken en de isolatie beschadigen. Zelf met de hand wassen is het beste. Doe het als bij wol in handwarm water (ca 40°) met een alkalivrij wasmiddel. Niet wrijven of wringen. Sla de deken met de hand door het sop en druk er heel voorzichtig het vocht uit, zonder de draden te vouwen of te knakken. Naspoelen tot alle zeepresten verdwenen zijn. Natuurlijk niet in een centrifuge of droogtrommel drogen, want daarin raken de elektrische elementen ook in de knel. Ook niet dubbel over een waslijn slaan, maar in z'n geheel uithangen en in de breedte oprekken en niet in de zon of bij een verwarming drogen. Als de deken nog vochtig is, kunt u hem voorzichtig met een halfharde borstel opborstelen. Pas als hij volkomen droog is, terugleggen in bed. Ter voorkoming van vochtig en vuil worden eerst een molton onderdekentje er overheen en zo mogelijk een hoeslaken, zodat de onderlaag niet zo snel zal verschuiven. Schakel uw deken 's morgens in om het opengeslagen bed te helpen drogen, en 's avonds om het voor te verwarmen. Gebruik daar een schakelklok voor, dan vergeet u het niet.

Geringde R

Op sommige etiketten staat een R in een cirkel. Wat zegt dat?

Daarmee maakt de fabrikant van dat product duidelijk, dat de merknaam en het merkbeeld zijn geregistreerd door het Merkenbureau in Rijswijk. Namaak en misbruik kan hij dan in rechte tegengaan.