Vooral vrijdag en zaterdag flinke buienkans

Vanaf het midden van deze week is de trend van het weer wat zachter, maar ook wisselvalliger helaas.
De voorlopig laatste koude nacht hadden we richting donderdag met in het vrije veld nipt nachtvorst.
Nachtvorst komt trouwens ook nog na de bekende ijsheiligenperiode (11-15 mei) voor en zelfs tot rond de langste dag eind juni kan de temperatuur op klomphoogte nog tot enkele graden onder nul dalen. Berucht was de zware nachtvorst begin juni 1975 in de veenkoloniale gebieden van Zuidoost-Drenthe. Ook op ooghoogte daalde de temperatuur toen tot -3 graden en er was veel schade aan de zandaardappelen.

Vooral die nachttemperaturen gaan het beduidend hogerop zoeken richting het weekend en komen amper meer onder de tien graden uit. Ook de dagtemperaturen komen uit op een hoger plan (richting 20 graden).
Toenemende oceanische depressiebemoeienissen gaan een belangrijke stempel drukken op 't weerbeeld.
In het voorportaal van die lagedrukgebieden die richting Engeland koersen het komende weekend, wordt geleidelijk zachtere lucht meegenomen richting Eilanden. Donderdag was 20-21graden al haalbare kaart. Alleen als 't wat gestager doorregent op met name vrijdag is die 17-18 graden al wat hoog gegrepen. In het tijdpad tot maandag kan er zo'n 7-12 millimeter water vallen in onze zuidwestelijke contreien. De zondag zal de betere dag zijn wat de regen/buien betreft. Het aandeel zonnige momenten zal dan ook wat groter zijn.

Het vervolg is wel interessant, maar de definitieve weertrend is nog niet echt te bepalen. Er zijn grofweg twee scenario's operationeel momenteel en de overeenkomst bij beide opties is dat de temperaturen structureel op een hoger niveau zullen uitkomen rond half mei. Veelal in het traject 20-25 graden.
Het Amerikaanse weermodel ziet de depressieactiviteit vrij spoedig opleven vanaf 17-18 mei hetgeen een nogal wisselvallig plaatje oplevert in West-Europa. De Europese variant daarentegen laat de invloed van een zich opbouwend hogedrukgebied bij Scandinaviƫ meer gelden op de middellange termijn. In die optie zou het stabieler en ook warmer moeten worden gedurende een paar dagen. Zomers zou het zelfs tijdelijk kunnen worden richting 18 mei met maxima tot 26 graden. Mijns inziens zal de (lichte) wisselvalligheid daarna aan het langste eind gaan trekken, waarbij de temperaturen ook weer flink moeten gaan inleveren.