Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen
De schepping juicht

'We praten vaak over een plaats waar geen tranen meer zijn, geen dood, geen angst, geen nacht; maar dat zijn slechts de bijkomstigheden van de hemel. De ware schoonheid van de hemel is God te zien.' (Max Lucado).

In de nieuwste pennenvrucht van Francine Rivers werkt de schrijfster samen met Karin Stock Buursma. Zij vult de overdenkingen van Francine aan met liederen, citaten en overpeinzingen waarmee de lof op de veelkleurigheid van de schepping bezongen wordt.

Francine's grootste wens was ooit een Bijbels dagboek te schrijven. Ze werd hiertoe geïnspireerd door Bijbelse lessen die vaak ondersteund worden door voorbeelden over planten en dieren en natuurverschijnselen als mist en sneeuw. Als voorbeeld noemt de schrijfster koning David – hij gebruikte onder andere schapen en weiden in zijn beeldspraak. Salomo spreekt over mussen en hagedissen en in de gelijkenissen is beeldspraak rondom parels, onkruid, tarwe en akkers te vinden.

Als kind kampeerde Francine met haar ouders regelmatig in de vrije natuur. Uren struinde het gezin rond, genietend van al wat de schepping bood. Toen Francine een eigen gezin kreeg, nam ze op haar beurt ook haar eigen kinderen mee de natuur in.

De liefde voor de natuur en de verwondering over de schepping spat dan ook zichtbaar van dit boekje af. In 52 weken komen evenzoveel onderwerpen aan de orde: mieren, mist, sneeuw, de Namibische woestijnkever, lathyrus en brem - in alles ligt een les, bemoediging of vermaning.

Interessant om te lezen dat een eekhoorn zijn voedsel ruikt tot wel 30 centimeter onder een sneeuwlaag, een mier 20 keer zijn lichaamsgewicht kan dragen en er alleen al in Europa ruim 10.000 soorten nachtvlinders leven en de massa van een ijsberg zich voor bijna 90 procent onder water bevindt.

Een van de laatste citaten in dit boek is van de hand van Francis A. Schaeffer: 'Hoe hoger de bergen, hoe meer inzicht ze geven in de heerlijkheid van Hem die ze gemaakt heeft en ze in Zijn hand houdt.'

De paginagrote foto's ondersteunen de tekst en een leeslint maakt dit boek tot een luxe uitgave.

Voor de liefhebbers van de stijl van Francine Rivers - maar ook voor andere natuurliefhebbers – is dit een boek waarin veel te bekijken, te lezen en te mediteren valt. De stevige prijs wordt ruim gecompenseerd door de goed verzorgde lay-out.

52 natuurmeditaties
Francine Rivers
2017, uitgeverij Kok
208 blz., € 19,99
ISBN 9789043 527804


+ Moederdagtip!
+ Bijpassende citaten van bekende theologen, schrijvers en filosofen.
- De natuurfoto's zijn op mat papier afgedrukt