In het weekend meer zon en zachter

De afgelopen grasmaand april verliep te droog ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Er viel slechts 20-25 millimeter neerslag over de hele maand. Wat betreft het temperatuurverloop en het aantal uren zonneschijn waren de afwijkingen niet echt noemenswaardig voor het zuidwesten van Zuid-Holland.
Mei gooit qua temperatuur geen hoge ogen vooralsnog en ook qua regenhoeveelheden valt het wel mee.

Afgelopen dagen bivakkeerden we aan de zuidflank van een krachtig hogedrukgebied dat in de steigers werd gezet in het zeegebied tussen Noorwegen en IJsland. Het gevolg was een noordoostelijke circulatie richting Nederland waarin restanten van storingen nog wat regen meenamen zo nu en dan. Als deze verstoringen de plaat hebben gepoetst, profiteren we meer en meer van de invloed van dat tamelijk imposante hogedrukgebied in het noorden. Meer zon is het gevolg en het wordt dan ook zachter.

Vanaf deze vrijdagmiddag komt de meizon er iets beter bij en de middagtemperatuur zien we weer oplopen tot richting 15 graden. Prima recreatief weer wordt het ook in het weekend. Het kan 17-18 graden worden in op de Eilanden met vooral op de zaterdag de meeste zon. Zondag arriveren er wat meer wolkenvelden. De wind zit voornamelijk in de noordoosthoek en is steeds zwak tot matig boven het veld in onze omgeving. Begin en medio komende week lijkt het toch weer te verkillen. We zagen aanvankelijk een ongewoon koude uitstroom van poolkoude afzakken over Scandinaviƫ richting Denemarken. Inmiddels zijn deze onzalige koude scenario's wat afgezwakt en stroomt de allerkoudste lucht weg over het noordoosten van Europa.

Onze contreien krijgen mogelijk nog wel iets van mee van dat wat frissere intermezzo. Vooral in de nachten rond 10 mei zou het even tot wat nachtvorst kunnen komen indien het goed opklaart en de wind wegvalt. Pas richting half mei lijkt de warme lucht vanuit het zuiden van Europa weer eens een kans te maken uit te stromen naar de Benelux. Dan kan het kwik de 20 graden weer bereiken. Wel wordt het dan wisselvalliger. Opvallend is het soms dat het in de maand mei binnen 48 uur tijd van zware nachtvorst naar tropische temperaturen kan gaan. We zagen dat onder andere in de meimaanden van 1992 en 1998.