Afbeelding
Foto:

Neem en Lees

Brood in de woestijn, Gods leiding in ons leven

'Brood in de woestijn, Gods leiding in ons leven, door ds. S. Maljaars, predikant van Gereformeerde Gemeente te Meliskerke. De geschiedenis van het volk Israël leert ons, dat de Heere hen langs een omweg door de woestijn leidde. Daar had de Heere Zijn wijze bedoelingen mee. In de woestijn hebben lessen van Hem ontvangen, die ze anders hadden moeten missen. En wat is nu het wonderlijke? Ondanks opstand, tegenstand en voortdurend murmureren gaf de Heere hen Zijn dagelijks zorg. Hoor maar wat Mozes aan het eind van zijn leven mocht zeggen. 'Deze veertig jaren is de Heere uw God met u geweest; geen ding heeft u ontbroken.'

Maar niet alleen het volk Israël moest door de woestijn. Ook de levensreis van ons in 2017 loopt door de woestijn. Wie anders dan Hij bestuurt ons leven? Het is een groot wonder van Gods genade als deze woestijnreis leidt tot waarachtige bekering. Zo wil de Heere in het leven van Zijn kinderen de reis door de woestijn gebruiken om dieper onderwijs te schenken.

Wat doet de auteur in deze keurig uitgevoerde gebonden uitgave? Hij trekt lijnen naar het leven van elke dag. Telkens wijst hij heen naar de Heere Jezus Christus, als het levende Brood.

Dominee Maljaars heeft in zijn eerste gemeente Middelharnis (2010-2016) jaarlijks een aantal vervolgpreken gehouden over de woestijnreis. Hij heeft uit deze serie er tien uitgekozen, die bewerkt zijn tot hoofdstukken voor dit boek. Hij wenst dat dit boek tot zegen mag zijn op de levensweg van de lezers.

Na het Woord vooraf komen tien onderdelen van de woestijnreis aan de orde:

  1. Een Goddelijke omweg
  2. Het bittere water van Mara
  3. Gods zorg in Elim
  4. Manna, hemels brood
  5. Water in Rafidim
  6. Geleid als een kudde
  7. De twee stenen tafelen
  8. Vruchten uit Eskol
  9. De koperen slang
  10. Een terugblik op de woestijnreis.

Bekende geschiedenissen, maar met een verrassende uitleg en een Bijbelse toepassing. Het zijn geen preken geworden, maar overdenkingen. De verschillende onderdelen zijn van elkaar gescheiden door kopjes, die de structuur van het geheel aangeven.

Dienen en vertrouwen (pag. 139)

'Waar moeten Gods leiding en zorg in de woestijn toe leiden? (een woordje toe te veel). Waarom herinnert Mozes in deze terugblik aan al deze zaken? Opdat het volk de Heere zou dienen en vrezen. Velen onder het volk leefden in hardheid en onverschilligheid verder. Toch mochten zij horen over de zegen, de leiding en de zorg van God. Wat erg als ze dan toch doorgingen in hun onbekeerlijkheid. Dat is nog zo. God geeft ons al die zegeningen, opdat wij in Zijn wegen zouden wandelen. Opdat we zouden gaan walgen van de zonde en de Heere zouden liefkrijgen. Waaruit blijkt die liefde? In het gehoorzamen van Gods geboden. In het haten en loslaten van de zonde. In het dienen van de Heere, omdat Hij het zo waard is. O, bekeer u dan! Want God wil een volk hebben dat Hem gehoorzaamt. Hij zál ook een volk hebben dat Hem bemint. Daar zorgt Hij Zelf voor. En hoewel Gods kinderen hier vaak struikelen, eenmaal zullen ze de Heere volmaakt dienen, zonder zonde'.

...In die korte tijd worden ze toebereid om het hemelse Kanaän in te kunnen gaan. Daarom moeten ze hier ervaren dat de woestijn echt een woestijn is. Maar des te heerlijker zal straks Kanaän zijn. Dan ligt de woestijn voor altijd achter hen en mogen zij zich eeuwig in God verblijden...

Die hoop moet al ons leed verzachten.
Komt, reisgenoten, 't hoofd omhoog.
Voor hen, die 't heil des Heeren wachten,
Zijn bergen vlak en zeeën droog.
O zaligheid, niet af te meten,
O vreugd, die alle smart verbant.
Daar is het vreemdelingschap vergeten,
En wij, wij zijn in 't vaderland!

Ds. S. Maljaars, Brood in de woestijn, Gods leiding in ons leven, uitgegeven bij Den Hertog onder ISBN nummer 9.789.033128.27.1; Prijs € 16,90, 140 pagina's. Van harte aanbevolen.


Jozef

Het tweede deel van 'Jozef' is verschenen. De auteur is Ds. J. Westerink, emeritus predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Vooral Jozef als type van de Heere Jezus Christus staat centraal. Jozef is de behouder van het volk. Heel zijn handelen is daarop gericht, ook de omgang met zijn broers. Zo is hij dienend bezig in opdracht van God. Dit deel biedt de lezer veel praktisch onderwijs voor het geestelijk leven. Het lezerspubliek dat de schrijver voor ogen heeft is zowel jong als oud. Aan het eind van elk hoofdstuk staan gespreksvragen, die het gesprek op de verenigingen of studiegroepen kunnen bevorderen. Het eerste deel had als titel: 'volgen in Gods weg'. Hier wordt beschreven hoe Jozef gelouterd werd, voordat de Heere Zijn belofte in zijn leven vervulde. Dit deel gaat over het vervolg van Jozefs leven. Omdat vooral Jozef hier een type is van de Heere Jezus, kreeg dit deel de titel: 'Dienen in Gods opdracht'.

Ik vat een klein gedeelte van het Woord vooraf samen. Dominee Westerink is om drie redenen blij dat dit boekje mag verschijnen.

  1. In de voorbereiding stuitte de schrijver op exegeten, die Jozef van allerlei onsympathieke en kwalijke handelingen beschuldigen. Bij grondig studie kwam hij erachter dat van bovengenoemde beschuldigingen en wraaknemingen geen sprake is. Integendeel, Jozef handelde volgens de opdracht van God, in liefdevolle bewogenheid tot zijn broers.
  2. In de tweede plaat is deze stof rijk aan geestelijk onderwijs, dat juist in deze geschiedenis heel praktisch vorm krijgt. Veel valt er te leren voor het leven van het geloof.
  3. In de derde en laatste plaatst, ontvangt de Heere de eer, die Hem toekomt voor Zijn handelen in het leven van Jozef, ten goede van het volk van Abraham, Izak en Jacob met het oog op de komst van Christus.

Als u bij het lezen dezelfde vreugde mag beleven als de schrijver, dan is zijn werk niet voor niets geweest. Dat de Heere Zelf Zijn zegen over deze arbeid gebiedt, is onze hartelijke wens en bede. Een boekje om zeker in uw bezit te hebben of uit te delen aan anderen. Het is meer dan de moeite waard.

Ds. J. Westerink, Jozef, dienen in Gods opdracht. Den Hertog heeft het uitgegeven onder ISBN nummer: 9. 789.033.128.158! De prijs € 14,50.

Afbeelding