Met raad en daad

Slapende boom

We hebben al een aantal jaren een Perzische slaapboom in onze tuin. We hebben in Griekenland gezien hoe mooi die zijn maar het lukt ons niet om hem bloeiend te krijgen. (We hebben de plant meegebracht uit Griekenland) Wat kunnen wij er zelf aan doen om dit te bewerkstelligen?

De Perzische slaapboom (Albizia julibrissin) of zijdeboom zoals ze ook genoemd wordt, behoort tot de subfamilie Mimosaceae waartoe ook de Mimosa of Acacia behoren. De Albizia julibrissin groeit als struik- of boomvorm. De bloeitijd is van eind juni tot oktober, de bloemen zijn fel roze of paars. De bladeren zijn 's nachts dichtgevouwen, vandaar dan ook de benaming: slaapboom. De andere naam, zijdeboom, komt vanwege de zijdeachtige fijne bloemen. De boom verlangt een beschutte warme plaats in de volle zon. Hoe meer zon in de zomer, hoe meer hij bloeit. De boom groeit op iedere niet zo voedselrijke en niet te zure grond. De slaapboom houdt van goed gedraineerde grond. Bij het poten is het aan te bevelen het plantgat te voorzien van grit en zand voor een goede afwatering. U schrijft niet hoe de standplaats van uw boom is, misschien is te veel schaduw de oorzaak van het niet in bloei willen komen? Verpoten zou een oplossing kunnen zijn.

Vloerisolatie

De vloer boven een niet vochtige kruipruimte wil ik isoleren. Op de vloer komt straks een isolerende rubberen ondertapijt te liggen. Zou dit al voldoende isoleren? Zo nee, wat kan ik dan het beste doen?

Hoewel ondertapijt met rubber op zich wel isoleert is het toch wel degelijk aan te bevelen om onder de vloer isolatie aan te brengen. Hiervoor kunnen diverse isolerende materialen gebruikt worden zoals: schelpen, katoen, steenwol, glaswol, EPS, PUR, geƫxpandeerde kurk, vlas (20% polyester), schapenwol, cellulair glas, cellulose en kokosvezelplaten. De u aanbevolen luchtkussen van folie bestaat uit opvouwbaar isolatiemateriaal waarin op de plaats van bestemming een of meer luchtlagen wordt opgesloten. De uiteinden worden voorzien van een dubbelzijdige tape om de kussens af te kunnen sluiten. Wij raden u aan om een deskundige te vragen wat in uw situatie het beste isolatiemateriaal is. Zo kunnen onder stenen vloeren stijve isolatieplaten van kunststofschuim worden aangebracht. Onder houten vloeren kan ook voor in papier verpakte isolatiedekens van glas- of steenwol of voor folie met warmtereflecterende kussens worden gekozen. Het isoleren van een kruipruimte is geen gemakkelijke klus. Het is daarom beter om het meteen maar goed te doen! Overigens, het isoleren van uw vloer bespaart u wel energiekosten maar helpt u niet van een evt. 'koude voeten probleem' af. Dat lost u alleen op met een wollen tapijt of vloerverwarming.

Postorderterreur

Een postorderbedrijf blijft ons lastig vallen met rekeningen voor goederen die we nooit hebben besteld en ook nooit hebben ontvangen. Langzaamaan beginnen we het goed beu te worden. Wat kunnen we doen?

Belangrijk is dat u het postorderbedrijf schriftelijk laat weten dat u niets heeft besteld of ontvangen heeft. U zou bovendien vragen om een kopie van de bestelbonnen en de ontvangstbewijzen. Het is namelijk aan het bedrijf om te bewijzen dat u degene bent die bestelt en ontvangen heeft.

Het brug en kroonbrief

Mijn tandarts heeft me een rekening gestuurd voor het plaatsen van een kroon en een brug. De nota bevat codes met tarieven waar je met enige moeite wel uitkomt. Ik vraag me wel af of de tarieven kloppen. Hoe kan ik dat controleren?

Als u onjuistheden vermoedt, kunt u het best eerst met de tandarts zelf overleggen. Daarna kunt u zonodig navroag doen bij de Nationale Zorgautoriteit. (Nza) Deze instantie stelt namelijk de tarieven in de gezondheidszorg vast. Uw tandarts mag daarvan niet afwijken. Het adres van NZa is postbus 3017, 3502 6A Utrecht, 0887708770.