Fred Hoek heeft de twee boeken al in zijn bezit.
Fred Hoek heeft de twee boeken al in zijn bezit. Foto:

Canadese oorlogsveteraan Roly signeert zijn boeken

OUDDORP - Zaterdagmiddag 6 mei, tussen 16 en 17 uur, wordt in de locatie Old Smuggler aan de Achterweg 22 in Ouddorp een signeersessie georganiseerd voor Roly Armitage. De Canadese oorlogsveteraan, inmiddels 92 jaar, veelvuldig onderscheiden en gedecoreerd is deze meidagen in Nederland en deze week in Ouddorp. Hij schreef twee boeken over zijn leven, waarin de Tweede Wereldoorlog maar ook politiek. paardenraces en zijn beroep als dierenarts een belangrijk deel van uitmaakten. De titels: The Way it was en Now about Yesterday De signeersessie van zijn boeken, waarvoor een ieder wordt uitgenodigd, is een initiatief van Fred Hoek uit de Dijkstelweg.

Door Jaap Ruizeveld

De familie Hoek vormt al vele jaren in Ouddorp de ankerplaats om oorlogsveteranen uit Canada en de USA niet alleen te begeleiden op hun tocht langs al die Europese herinneringsplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog, maar hen ook te betrekken bij georganiseerde herdenkingsplechtigheden en samenkomsten. Van Normandië tot Bergen op Zoom, van Groesbeek tot Ouddorp en Goedereede op ons eiland. Met bezoeken aan erevelden waar veel toenmalige medestrijders hun laatste rustplaats kregen tot kransleggingen zoals enkele jaren geleden in Ouddorp. Dit keer in Noordwijk. Daarnaast ook voor deze veteranen de gelegenheid om nog een keer de sfeer te proeven van een bevrijdingsfestival in Nederland, het land dat hen zo dierbaar is. Nog één keer wilde Roly Armitage ons land bezoeken. Van 1 tot 9 mei is hij hier.

De oorlogsjaren

Roly ging vrijwillig bij het Canadese leger in Ottawa in april 1942. Een jaar later belandde hij in Engeland en in juni 1944, enkele dagen na de invasie op D-Day kwam hij aan land op Juno Beach in Normandië. Na de gevechten in en rond Caen trok het leger verder naar en door België. Roly was betrokken bij gevechten op 1 november 1944 in het Zeeuwse Walcheren, om de Schelde vrij te krijgen van Duitse troepen. De gevechten waren heel heftig. Hier sneuvelden meer geallieerden dan op D-Day in Normandië. Vandaar werd de doorsteek gemaakt naar Bergen op Zoom en Dordrecht en aansluitend naar Nijmegen waar de Canadezen de frontlinie overnamen van de Amerikaanse parachutisten die daar geland waren tijdens Market Garden.

Vrienden

In januari 1945 werd uiteindelijk de aanval op Nazi Duitsland ingezet. Roly Armitage en zijn unit drongen door tot Wilhelmshafen. Vandaar werd naar het noorden teruggedraaid om vervolgens via Groningen ons land weer binnen te komen. Hier kon het noordelijk deel van het land worden bevrijd. Deze actie duurde tot 8 mei 1945 toen de oorlog in Europa kon worden afgesloten. Daarna verzorgde Roly nog een half jaar activiteiten, rust en relax, voor officieren die in Noordwijk aan Zee in Huis ter Duin- hotel verbleven voor zij weer naar huis terugkeerden. Het werd een resort voor veteranen. Tijdens dit verblijf in Nederland maakte hij veel vrienden die hij in een aantal bezoeken in de jaren daarna opzocht.

Welkom

Fred Hoek hoopt dat Roly Armitage zaterdagmiddag 6 mei bij de signeersessie op veel belangstelling mag rekenen. Dat zou dit laatste bezoek van de Canadese veteraan aan Ouddorp, ons land en Europa extra glans geven. Locatie The old Smuggler van Flip Otte aan de Achterweg in Ouddorp, tussen 16.00 en 17.00 uur. Een ieder is welkom.