Met raad en daad

Samen Sterker

Vanwaar de gewoonte van rouw in de kerk brengen? Is dat niet wat overbodig? Er is toch voor, tijdens, en na de begrafenis voldoende gelegenheid om van belangstelling te getuigen?

Van oudsher heeft menigeen de behoefte gevoeld aan medeleven en juist in de dagen dat iemand rouwt om het verlies van een familielid of trouwe vriend(in), kan ook de kerk troost bieden door gezamenlijk gebed, het lezen van een toepasselijke Bijbeltekst, een opbeurend woord van de predikant, en het gezamenlijk zingen. Dit doet velen meer goed dan het samenzijn met enkele familieleden, die soms zelf zo overmand zijn door verdriet dat ze weinig weten te zeggen, laat staan te troosten. Begrijp het goed, het is niet verplicht en wij hebben groot respect voor iemand die het allemaal zelf weet te dragen, maar wij moeten rekening houden met degenen die er behoefte aan gevoelen wat meer steun te ontvangen in zulke moeilijke dagen.

Vraatverschijnselen

Mijn petunia is helemaal opgevreten. Bij een pompoen deed zich vorig jaar hetzelfde verschijnsel voor. Wat is er aan de hand?

Te oordelen naar het meegestuurde blad zijn uw petunia's en pompoenen waarschijnlijk het slachtoffer van een aardvlooienplaag. Deze kan het gevolg zijn van de aanwezigheid van tuinvuil rondom de planten. Er zijn bestrijdingsmiddelen tegen dit gedierte in de handel, maar tuinliefhebbers gaan de plaag ook wel milieuvriendelijker te lijf met een met lijm ingesmeerde stok die ze boven de getroffen planten heen en weer zwaaien. De gestoorde vlooien springen dan op en blijven aan de stok kleven.

Wie nost er mee?

Ik wilde meedoen met een clubje dat domino speelde, maar ze wezen mij af omdat ik het anders geleerd had. Zij verklaarden te 'nossen'. Kunt u mij de spelregels daarvan geven?

Nossen wordt ook met normale dominostenen gespeeld, doch met de beperking dat de deelnemers uitsluitend een steen mogen aanleggen wanneer de ogen van de tegen elkaar komende steenhelften tezamen 7 als som hebben. Dus de 1 mag aan de 6 worden gelegd, de 2 aan de 5, de 3 aan de 4 en als de club ook nog over de hierbij noodzakelijke dominosteen met 7 ogen op een helft beschikt, dan mag die aansluiten aan een blanke helft. Men noemde dat spel elders wel matador(r)en.

Stank in koelkast

Door een foutje is vlees in onze koelkast bedorven. Het gevolg was een vreselijke stank die niet weg te krijgen is. Weet u een manier om van die stank af te komen?

Bekend is dat het erg moeilijk om van geurtjes in een koelkast af te komen. In uw geval kun je ook nog spreken van méér dan een geurtje. Wij raden u aan om de koelkast leeg te maken, eventueel te ontdooien. Sop goed uit met een sopje van heet water en soda, wrijf daarna de binnenkant goed met water waarin u wat azijn gedaan heeft. Het azijnwater laat u opdrogen, eventueel herhaalt u de behandeling nog een keer. De kans is groot dat u dan van de stank verlost bent. Is dit niet het geval dan kunt een moeilijker methode volgen: u wrijft de wanden goed in met een oplossing van een eetlepel (15ml) natriumbicarbonaat (dubbelkoolzure soda) en een liter warm water. Het eenvoudigst is toch wel om het eerst eens te proberen met een speciale koelkastreiniger.