Foto: Hans Villerius
Foto: Hans Villerius Foto:

De kippen van Eibaar lopen weer buiten

Vervolg van de voorpagina

Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is volgens de deskundigengroep dierziekten zover afgenomen dat de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan en om het risico op besmetting bij pluimveebedrijven te minimaliseren niet langer noodzakelijk zijn.
De laatste uitbraak van vogelgriep in Nederland was op 23 maart bij een hobbyhouder. Die bij een commercieel pluimveebedrijf op 25 december 2016. Ook dateert de laatst gevonden besmette wilde watervogel van 15 maart. Verder is er een afname van vogelgriep te zien in de omringende landen, als Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en België.

Voorzichtig

Sjef en Hanneke waren donderdagmorgen wat blij toen ze om tien over tien de kippenstallen weer konden openen en de witte dames voorzichtig hun kopjes de buitenwereld in staken en hun eerste pasjes buiten de stal zetten, zij het nog terughoudend. "Toen de ophokplicht net van kracht was, moesten de kippen er flink aan wennen dat ze niet naar buiten mochten, je hoorde ze best mopperen. Maar nu ze eenmaal aan het binnenleven gewend zijn, moeten ze er weer aan wennen om naar buiten te gaan. Een kip is heel voorzichtig en alert op dreigend gevaar. Vandaar dat ze nu nog maar mondjesmaat de stal uit komen. Maar als je over twee weken kijkt, ziet 't hier buiten weer helemaal wit!"

Schade

De pluimveehouderij van Sjef en Hanneke heeft zeker financiële schade geleden door de ophokplicht. Vrije uitloopeieren, het product dat Eibaar levert, leveren drie cent per stuk meer op. Sinds de ophokplicht mogen Sjef en Hanneke hun eieren niet meer als zodanig verkopen. Sjef schat in dat dit het bedrijf zo'n 60 á 70 duizend euro heeft gekost. "En daar kun je je niet tegen verzekeren." Sinds donderdag is dat echter weer voorbij. Naar verwachting liggen de eerste Nederlandse vrije uitloopeieren komend weekend weer in de supermarktschappen.

Maatregelen

Landelijk gezien blijven de hygiënemaatregelen om stal en erf te mogen betreden voorlopig nog in stand, maar bij Sjef en Hanneke maakt dat niets uit: zij hanteren die regels altijd al. Alle overige maatregelen, zoals het verbod op tentoonstellingen met risico-vogels en het verplichte één-op-één vervoer van of naar eenden- en kalkoenenbedrijven, zijn inmiddels ook ingetrokken.