April behoudt zeer koele trend

Voorlopig is er nog geen zicht op een aangename aprilsfeer met veel zon en maxima die zich bewegen in het traject 20-25 graden. Tien jaar terug in 2007 was dat uitdrukkelijk wel het geval en beleefden we een bijna legendarische grasmaand op de Eilanden. De maand als geheel verliep zeer zonnig, zeer droog en zeer warm. Bijna iedere dag keken we tegen een intens blauwe lucht aan en leek het warempel wel zomer. Rond half april wist de temperatuur zelfs al uit te schieten naar zo'n 29 graden in Middelharnis. De afgelopen nacht(en) was het zeer koud met minima richting de min 10 graden aan de grond. Op gewone (oog)hoogte daalde de temperatuur naar zo'n 4-5 graden onder nul soms in het winters aandoende land.
Deze overigens niet abnormale vriestemperaturen hebben we te wijten aan een nogal foute 'luchtdrukking'.
Hogedrukgebieden strekken zich uit via Ierland en Schotland naar IJsland met een uitloper naar Zuid-Scandinavië. Aan de andere kant zien we nog volop lagedrukactiviteiten boven het noorden van Noord-Europa. Deze verdeling geeft bij ons een wind met een noordcomponent met aanvoer van bijna poolkoude. Vooral hogerop is de lucht ook koud met op 1500 meter een temperatuur tot nagenoeg -10 graden. Op leefniveau geeft dit bij de gratie van de aprilzon nog wel maxima die rond 10 graden uitkomen. Maar in die van origine koude lucht kon het gedurende de stille en wolkenarme nachten dus sterk afkoelen.
Richting het weekend wordt het iets milder bij een meer westelijke wind. De depressieactiviteit rukt enigszins op naar het Noordzeegebied, maar door de nog aanwezige hoge druk in onze contreien valt het met de opkomende neerslaghaarden uit het westen wel mee vooralsnog. Eerst later op vrijdag en zaterdag komt een belegen oceaanfront langszij (schampen) met een iets grotere kans op een bui. Overigens blijft het meestentijds droog in het weekend met regelmatig de zon er ook bij. De matige westenwind waait door. De koude nachten zijn we voorlopig kwijt en overdag wordt het rond 10-12 graden de komende dagen.
Pas volgende week neemt de neerslagkans verder toe en blijft het zonder meer kil met rond de 28e ook weer een grotere kans op nachtvorst. Tot aan mei kan het beslist te koele weerbeeld aanhouden op Flakkee. Daarna, richting 5 mei, is de kans op aanmerkelijk zachter, of zelfs warmer weer een stuk groter. Maar voorlopig dus minimaal een week die karakteristieke voorjaarssituatie met hardnekkige hogedrukgebieden boven de oceaan en lage druk boven het noorden en noordoosten van Europa.