Een bemoedigend woord van de Zaligmaker

En Jezus bij hen komende, sprak tot hen, zeggende: Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde.

Mattheüs 28:18

In de laatste verzen van zijn evangelie beschrijft Mattheüs de verschijning van Christus aan Zijn discipelen op de berg in Galilea. Na Zijn opstanding zoekt de Zaligmaker Zijn volgelingen verschillende keren op. Bij deze ontmoeting op de berg wil Hij hen toerusten voor de ambtelijke taak die wacht. Daarbij spreekt Hij een bemoedigend woord, dat ze nodig zullen hebben als ze de wereld ingaan.

Plaats

Jezus ontmoet Zijn discipelen in het verachte Galilea. Dit is het noordelijke deel van het land, waar de discipelen vandaan komen. Vooral in Galilea heeft de Heere Jezus Zijn woorden gesproken en Zijn wonderen gedaan. Dit gebied bevat voor de discipelen talloze herinneringen. Juist op déze plaats wil Hij bij hen komen.

De Heere zet ook nu Zijn kinderen stil bij hun afkomst en laat hen zien waar Hij hen vond. Dat doet Hij om hen te vernederen en geschikt te maken om onderwijs te ontvangen. Zijn wij ook begerig naar hemels onderwijs?

De Zaligmaker verschijnt Zijn jongeren op een berg. We lezen in de bijbel vaker over bergen als plaatsen waar de Heere onderwijs geeft: Abraham moest zijn zoon Izak offeren op een berg in het land Moria. De Heere toonde Zijn heerlijkheid aan Mozes en later aan Elia bij de berg Gods Horeb.

Bergen wijzen naar boven en willen als het ware de gedachten van de wereld lostrekken. Zo wil de Heere Jezus met dit bemoedigend woord het hart van Zijn discipelen opwaarts richten. Kennen wij zulke 'bergontmoetingen'?

Macht

Als de discipelen de Zaligmaker zien, aanbidden zij Hem. Sommigen twijfelen echter. Jezus neemt de afstand weg door dichterbij te komen en te spreken: 'Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde.'

Die macht ziet op het gezag en de almacht van de Zaligmaker. Hij staat boven alles. Niets loopt Hem uit de hand. Het woord 'macht' wijst in het bijzonder op Zijn volmacht en bevoegdheid. Hij heeft overal de beschikking over en is niet van mensen afhankelijk.

Die macht is Jezus gegeven door Zijn Vader en staat in direct verband met Zijn werk als Middelaar. Op Paasmorgen wekte de Vader de Zoon op uit het graf. Hij sprak daarmee Zijn goedkeuring uit over het volbrachte werk van Zijn Zoon en gaf Hem de macht over alle dingen.

Deze macht is een onbegrensde macht. Jezus regeert in de hemel en op de aarde. Er is werkelijk niets waar Hij niet de volmacht over heeft. Voor Hem is geen plaats onbereikbaar en geen vesting onneembaar. Dat hebben de discipelen ervaren achter de gesloten deuren. Dat zullen ze later nog vaker ondervinden.

Wat is dit woord bemoedigend voor krachteloze mensen die moeten belijden nergens beschikking over te hebben. Voor deze Zaligmaker zijn geen onmogelijkheden. Wil dit 'bergwoord' dan niet omhoog wijzen?

Voortgang

Jezus spreekt dit woord in verband met de voortgang van de ambtelijke dienst in Gods Koninkrijk. Nadat de Heere Jezus op Zijn Middelaarsmacht gewezen heeft, zendt Hij Zijn apostelen uit: 'Gaat dan henen, onderwijst al de volken.' (vers 19) De Zaligmaker wil zeggen: Als het nu zó gelegen is dat Ik alle macht heb, ga dan zó maar heen. Vervolgens schenkt Hij de belofte van Zijn nabijheid (vers 20). Het bevel om te prediken staat dus ingeklemd tussen twee bemoedigingen. Zo kunnen Gods dienaren de wereld in, ook nu.

Hun arbeid zal niet tevergeefs zijn, want het ligt vast in het werk van de Drie-enige God. We lezen over die zegen op de ambtelijke dienst in het bijbelboek Handelingen: Drieduizend mensen op de Pinksterdag in Jeruzalem worden verslagen in het hart. Bij een blinde Moorman gaat het licht op in zijn ziel. Een verharde stokbewaarder mag in de kerker van Filippi tot ruimte komen.

Dit woord van Jezus staat er ook garant voor dat het goede werk in het hart van Gods kinderen voortgang zal hebben. Zij gaan hier op aarde steeds dieper doorleven dat alles van de hemel moet komen. Bij hun sterven zullen ze van de aarde opgenomen worden in de hemel om eeuwig bij de Heere te zijn.

Hebben wíj al leren buigen onder de macht van deze Zaligmaker? Vijanden kunnen nu nog vrienden worden, straks niet meer. Zoek het daarom toch boven, bij God.

Ds. S. Maljaars, Meliskerke