Afbeelding
Foto:

Wat mij betreft mag Facebook stoppen met die onzin

'De krant brengt de leugen in het land' is een spreekwoord dat hoognodig aan vervanging toe is. 'Live video's brengen verkrachting, moord en pesterijen in het land' is tegenwoordig misschien een betere optie .

Het was de droom van Facebooktopman Mark Zückerberg; concurreren met Snapchat en mensen aan zich te binden door gebruikers de mogelijkheid te geven video's te maken die live meegekeken kunnen worden. Verschillende onderzoeken werden aangegrepen om te bewijzen dat mensen dan sneller en meer zouden reageren. "Live video zal de manier waarop we met elkaar communiceren totaal veranderen," zo poneerde Zückerberg trots. Wat hij misschien ietwat onderschatte, was welk een hoop ellende hij de wereld in zou slingeren. Want over iets wat live uitgezonden wordt, kan geen controle worden uitgeoefend. Het duurde dan ook niet lang of de eerste verkrachtingen, geweldplegingen en pesterijen stonden op Facebook. Inmiddels zijn er meer dan 50 filmpjes verschenen waarin doodslag, zelfmoord of mishandeling te zien is, nog afgezien van de tientallen ronselfilmpjes voor Islamitische Staat en kinderporno. Afgelopen Pasen besloot een man in Amerika via live video eerst aan te kondigen dat hij iemand dood ging schieten, toen een live video te maken waarin hij lukraak een 74-jarige voorbijganger doodschoot en tot slot een live video maakte om de moord te bekennen en aan te kondigen dat hij nog meer mensen van het leven ging beroven.

Natuurlijk zijn de live video's niet enkel kommer en kwel, zo maken politieke partijen er ook wel eens op positieve wijze gebruik van. Maar persoonlijk zie ik er niet zo veel in. Wat mij betreft mag Facebook met die onzin stoppen. Maar dat gaat helaas waarschijnlijk niet gebeuren. Facebook is een schimmige mogendheid op zichzelf geworden, die zich niet zomaar wat laat gezeggen. Het is wachten op de volgende live video...