Afbeelding
Foto:

Neem en lees

'Het Heilig Avondmaal, ook voor mij?

Het Heilig Avondmaal is tot versterking van het geloof in het leven van een kind van God. Aan iedere Avondmaalszondag gaat een daarom zelfbeproeving vooraf. Dit kan veel strijd met zich meebrengen. Er wordt door velen geworsteld met verschillende vragen: ken ik dat geloof, hoe diep moet ik aan mijn zonde ontdekt zijn om aan te kunnen gaan? Is voor de gang naar het Heilig Avondmaal niet een verzekerd geloof nodig? Deze vragen kunnen worden gesteld.

Dit boek bevat een Schriftuurlijke uitleg met betrekking tot de instelling en betekenis van het Heilig Avondmaal. Ook wordt onderwijs geboden vanuit ons avondsmaals-formulier en de geschriften van Reformatoren en Nadere Reformatoren. Steeds wordt ingegaan om de persoonlijke vragen die in het hart kunnen leven.

Pastorale vragen

Dit boek bevat dus niet een uitvoerige beschouwing over instelling en betekenis van het Heilig Avondmaal, maar het gaat in het bijzonder over de pastorale vragen rond de toetreding tot de tafel des Heeren. Aan de ene kant is er een heilloze oppervlakkigheid, waarin men gemakkelijk toetreedt tot de tafel des Heeren, zonder ook maar enige kennis te hebben van de drie stukken en daarbij nog een werelds leven leidt. Maar aan de andere kant zijn er bekommerde en schuchtere zielen, in wie zeker een werk Gods is verheerlijkt in het hart, maar die niet durven toetreden.

De auteur heeft geluisterd naar de stemmen uit de kerkgeschiedenis, o.a. Calvijn, Willem Teellinck, Wilhelmus à Brakel en Petrus Immens. Verder is het ook zeker de moeite waard om te horen hoe de Erskines spraken over waardige disgenoten. Tenslotte komt ook Kohlbrugge aan het woord. Ds. Van Eckeveld heeft gebruik gemaakt van de dissertatie van dr. A. de Reuver, Bedelen bij de Bron en van het handboek Bij brood en beker.

Indeling

Na het Woord vooraf komen er 7 hoofdstukken aan de orde:
Het Heilig Avondmaal ingesteld.
Stemmen uit de kerkgeschiedenis.
Onderwijs uit het avondmaalsformulier.
Vragen rond de avondmaalsgang.
Verachtering in de genade en het Avondmaal.
De gelijkenis van de Koninklijke bruiloft.
Tot slot.

Dit laatste hoofdstuk eindigt als volgt:

...als u zich afvraagt, hoe dat moet, open dan Gods Woord en onderzoek het biddend. Dat is het middel dat God gegeven heeft om zondaren wakker te schudden. Buig uw knieën en smeek of God Zijn werk in uw leven verheerlijken wil. Alles komt van boven. Daar is iedere avondmaalsbediening een prediking van. Waarom is ons gebed dan zo kort, zo weinig, zo gedachteloos? De zon en de maan staan nog aan de hemel en de Heere werkt nog. Zolang hier op aarde de sacramenten van de Heilige Doop en het Heilig Avondmaal worden bediend, gaat Gods werk door. Eén druppel van Gods liefde in uw hart is genoeg om uw harde hart te breken, te vervullen met droefheid over de zonde en met een honger en dorsten naar Christus. De wereld gaat voorbij, maar de Heere werkt nog. Laat het uw gebed zijn: zo doe Hij ook aan mij.

'Het Heilig Avondmaal, ook voor mij?' door ds. J. J. van Eckeveld, uitgegeven bij Den Hertog onder ISBN nummer 9. 789.033.128. 196. De prijs is € 12,90. Een mooie ingebonden uitgave. Ds. Van Eckeveld (1948) is predikant van de Gereformeerde Gemeente te Zeist.


Alles uit genade

Alles uit Genade is een frisse uitgave en qua inhoud zeer lezenswaardig. Charles Haddon Spurgeon (1834-1892) was een van Engelands bekendste predikers. Met zijn boodschap stond hij in de traditie van Reformatie en Puritanisme. Dit boek is uit het Engels vertaald door N.A. Eikelenboom.

Het boek zet in met de tekst uit Romeinen 5: 20: 'Waar de zonde meerder geworden is, daar is de genade veel meer overvloedig geweest'.

Op een bijzondere wijze tekent Spurgeon hoe God de goddeloze rechtvaardigt, en wel om de verdienste van Christus. De hele heilsorde is uit God, door God en tot God: rechtvaardigmaking, geloof, wedergeboorte, bekering, vergeving van de zonden en de volharding van de gelovige tot het einde toe. Als ernstige overweging geeft de Engelse prediker in dit boek mee, dat het moet komen om tot Christus te gaan, Die de enige Weg is tot het behoud. Bekering is geen zaak van morgen, van uitstel, maar: Heden, zo gij Zijn stem hoort, verhardt uw hart niet.

Veel strijd

Hoe komt het dat Spurgeon veel moeilijkheden waarmee een mens worstelt zo goed kan begrijpen? Hij spreekt uit ervaring en ook hij heeft veel strijd en worstelingen gekend. Juist daarom kan hij als geen ander gelovigen en anderen die het geloof nog niet bezitten, raad geven, bemoedigen en waarschuwen. Hij staat als het ware naast de lezer en reikt hem de hand om hem/haar tot de Heere Jezus te leiden. Zoals eens Andreas zijn broer tot Jezus leidde. Van de mens is geen enkele verwachting. De blik moet op Hem gericht worden, want alleen van Hem komt het heil: alles is uit genade.

Spurgeon weet op indringende wijze zijn lezers aan te spreken en te onderwijzen.

De volgende aspecten komen in dit mooie, heldere, eenvoudige, maar toch diepgaand boekje aan de orde: Aan u, waarmee zijn wij bezig? God rechtvaardigt de goddeloze, God is het Die rechtvaardig maakt, Rechtvaardig; God, Die rechtvaardigt, van het zondigen verlost, uit genade door het geloof, wat is geloof? Hoe kunnen we het geloof verduidelijken? Waarom worden wij behouden door het geloof? Ach, ik kan niets, de vermeerdering van het geloof, wedergeboorte en de Heilige Geest, Mijn Verlosser leeft, bekering en vergeving moeten samengaan, hoe de bekering wordt geschonken, de vrees om uiteindelijk afvallig te worden, bevestiging, waarom de gelovigen volharden, besluit.

Het boek eindigt met de volgende passage:

...Waarom wilt u aan de weg van de dood beginnen, terwijl de poort van de hemel voor u openstaat? Wijs de vrije vergeving niet af, het volkomen behoud dat Jezus vergunt aan allen die op Hem betrouwen. Aarzel niet en stel niet uit. U hebt genoeg ontvangen om een besluit te nemen. Kom tot de daad. Geloof nú in Jezus, en dat vanuit een volle en onmiddellijke beslissing. Neem deze woorden met u en ga vandaag tot uw Heere, ja, vandaag. Bedenkt, o ziel, dat het voor u misschien is nu of nooit. Laat het nu zijn; het zou afschuwelijk zijn als het nooit was. Nog eens vraag ik u dringend: ontmoet mij in de hemel...

Indringender en bewogen kan het toch niet? Neem en lees en doe er uw winst mee!

Alles uit genade, C.H. Spurgeon is een uitgave van den Hertog. ISBN nummer 9.789.033.128.240. 142 pagina's en de prijs is € 14,50.

Afbeelding