Afbeelding
Foto:

Struinen door de schepping

Wie zich wil verwonderen over de schepping moet eens om zich heen kijken door de ogen van een kind. Trek een dagje met een peuter, kleuter of kind in de basisschoolleeftijd op en verwonder je over alle details die kinderen ontdekken in de natuur. Juist het oog voor de kleinste onderdelen in de schepping, waar volwassenen vaak allang over heen kijken, in haast of gewoon omdat ze het al zo vaak hebben gezien, is bij kinderen vaak bijzonder goed ontwikkeld.

Het genieten van de natuur verbindt de schrijfster in Struinen door de schepping met het geloof in de Schepper. Informatieve feiten, Bijbelteksten en creatieve opdrachten rondom landschappen, dieren en planten worden op aantrekkelijke wijze gepresenteerd.

Per hoofdstuk komt een onderdeel van de natuur dichtbij en verder weg aan bod: bos, meer, sloten en beekjes, weide en akkers, heide, zee, strand en duinen, het park, de straat waar je woont en de tuin. Het werkt uitnodigend om op ontdekking te gaan met 'Struinen door de schepping' mede vanwege het feit dat de schrijfster de behandelde onderwerpen benaderd vanuit de vier seizoenen. Voor elk seizoen zijn per landschap twee bladzijden ingeruimd. Bij het bos in de zomer geeft de schrijfster tips om sporen van dieren te zoeken, een recept voor bramenjam en weetjes over pissebedden. Nooit geweten trouwens dat een dennenappel het goed doet als barometer.

Te midden van alle feitjes, creatieve opdrachten en doordenkertjes doen de park-, bos- en strandbingo's het goed als energizer.

Supermaan

Ook binnen en in het donker valt er rondom het thema schepping en natuur van alles te ontdekken en te beleven. Denk aan het samen zoeken naar de grote sterrenbeelden Orion, Grote Beer en de Cassiopeia of het bestuderen van frequentie van de supermaan. Binnen blijkt het 's winters goed toeven voor vlinders– de citroenvlinder en de kleine vos overwinteren graag in schuurtjes, garages en houtstapels.

Mist maken, zeewater bevriezen, genieten van eetbare bloemen, rode inkt fabriceren uit klaprozen, een vogelconcert bijwonen, buitenkunst met sneeuw, lindethee maken of brandnetels proeven – centraal in dit alles staat de verwondering over de schepping.

Een meerwaarde van dit natuurboek ligt ook in het feit dat de schrijfster een originele verbinding maakt tussen natuur en schepping en Advent, Kerst, Pasen en Pinksteren. Ook voor de Joodse feesten is een plaats ingeruimd: Pesach (bittere kruiden proeven, zout water maken), Poerim (fabriceer een ratel van hout) en Soekot (bouw je eigen loofhut)

Een leuk, informatief en uitnodigend boek voor kinderen én hun ouders. Een aanrader wat mij betreft.

Hanna Holwerda is eigenaar van Educatief Bureau Sterrenschip en ontwikkelt materiaal voor kinderwerkers, gezinnen en voor het godsdienstonderwijs op de basisschool. Eerder schreef ze twee gezinsboekjes bij advent en de veertigdagentijd. De gebruikte Bijbelteksten in 'Struinen door de schepping' zijn, tenzij anders vermeld, ontleend aan Het Boek.

Bijbels natuurboek
Hanna Holwerda
2017, uitgeverij Columbus
160 blz., € 14,95
ISBN 9789085433347