Met raad en daad

Bruidstaart aansnijden

Wat schrijft de etiquette voor bij het aansnijden van de bruidstaart ter gelegenheid van een veertigjarig huwelijksfeest? Begint de bruid of de bruidegom daarmee?

Alhoewel de echte bruidstaart, met beeldje van bruid & bruidegom bovenop, bij een herdenking van het huwelijk niet thuishoort, kunt u natuurlijk wel een andere taart tijdens het feest laten aansnijden. Bijvoorbeeld met het opschrift '40 jaar bij elkaar'. En het is dan symbolisch als de bruid het mes in haar hand neemt om te snijden, maar de bruidegom deze hand stuurt door zijn hand om haar pols te leggen. Er zijn verder geen regels voor.

Op een houtje bijtend

Wat is het verschil tussen laurierdrop en gewone drop? Is de eerste misschien beter voor de gezondheid, ook met het oog op de hoge bloeddruk?

Vroeger werd er op een stuk zoethout gekauwd, tegenwoordig kauwt men op een stuk drop, het ingedikte extract van zoethout. De smaak wordt beïnvloed door bepaalde stoffen toe te voegen, zoals ammoniumchloride bij (dubbel-)zoute drop, menthol bij wybertjes, of suiker, kokos en kleurstoffen bij engelse drop. Laurierbladeren worden o.a.bij soepen reeds als smaakmakers gebruikt. Als drop in een laurierblad wordt gewikkeld, dan krijgt dit een speciale smaak kenmerkend voor laurierdrop. Het hoofdbestanddeel in zoethout is namelijk glycyrrhinezuur dat een slijmoplossende werking heeft. Het onderscheid tussen de verschillende soorten drop is gering. Voor sommige mensen kan het gebruik van grote hoeveelheden drop nare bijwerkingen geven, zoals dikke voeten, kortademigheid en hoge bloeddruk. Dit berust op het vasthouden van vocht in het lichaam. Daarom wordt drop bij hoge bloeddruk afgeraden.

Wat valt harder?

Wat is harder: natuurijs, of kunstijs?

Het is niet te zeggen dat de ene ijssoort harder is dan de andere. De exploitant van een kunstijsbaan streeft ernaar om de kwaliteit van zijn ijs zo constant mogelijk te houden als er eenmaal (na drie dagen) voldoende centimeters ijs zijn aangebracht. Elke wedstrijd vergt een andere temperatuur, want de hardheid en de gladheid zijn dan geschikter voor de deelnemers. De hardheid van het kunstijs blijft binnen kleine marges gelijk. De hardheid van natuurijs daarentegen is afhankelijk van vele factoren, zoals de vriestemperatuur, de diepte van het water, de wind, en de duur van de vorstperiode.

Lichtvegen in 't blauw

Laatst zag ik een lichtveeg op de helderblauwe lucht. Het was een brede lichtgele streep met daarnaast een smal randje met andere kleuren uit het prisma. Er dreef een wolk tussen de lichtvlek en de zon, maar ik zag geen regenboog. Wat kan dat geweest zijn?

Regenbogen zijn er in allerlei vormen, zelfs met de kleuren in spiegelbeeld. Zo'n lichtverschijnsel als u waarnam, ontstaat doordat de waterdamp resp. druppels of kristallen in een wolk als even zovele prisma's werken en zij op verschillende manieren het licht verstrooien. Doordat zo'n brokje regenboog (nog) niet zo groot en niet af was, en bovendien ook niet de aarde raakte, viel het merkwaardige schijnsel u extra op.