Impasse rondom aankoop Goudsmiene doorbroken

Vervolg van de voorpagina

Parkeerdruk

De wethouder licht de argumenten nog eens toe, die in het collegevoorstel aan de orde worden gesteld. Het centrum van Ouddorp moet op korte termijn een extra parkeerfaciliteit krijgen. In het door de gemeenteraad vastgestelde 'Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2' is de behoefte naar extra parkeerplaatsen bevestigd. Deze behoefte is door talrijke ontwikkelingen in deze kern alleen maar toegenomen. Kijk naar de reguliere nieuwbouw in wijken zoals Welgelegen, Hofhoeck en straks Oosterweg. Ook de recreatieve ontwikkelingen, de wens om de Ring autoluw te maken en de bouwplannen bij de Dorpstienden spelen een rol. De totale parkeerbehoefte voor de komende jaren wordt geraamd op ongeveer extra 132 plaatsen. De locatie Goudsmiene biedt ruimte voor 140 parkeerplaatsen.

Ontsluiting

De aankoop van de gronden en de inrichtingsmogelijkheid voor parkeren is een uiterst belangrijk aspect, maar het is één van de vele uitwerkingsfacetten die rond ontsluiting en logistieke uitwerking nog aan de orde zullen komen. De Goudsmiene ligt op loopafstand van het centrum. Het past in de parkeerroutering van de ene naar de andere parkeerplaats en vormt daarmee ook een goede overlooplocatie van en naar het parkeerterrein Dorpstienden. De locatie kan worden ontsloten vanaf de Spaanseweg. De gemeente Goeree-Overflakkee is over een ontsluiting van de Goudsmiene vanaf de Spaanseweg op dit moment nog in gesprek met de direct betrokkenen.

Overleg

Allerlei invalshoeken zullen nog nader moeten worden ingevuld. Dit gebeurt in gesprekken met bewoners. Bijvoorbeeld een mogelijke ontsluiting (langzaam verkeer) van de parkeerlocatie bij de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Spaanseweg. Vanaf de Achterweg zou eventueel ook een vorm van ontsluiting kunnen plaatsvinden. Maar dat heeft, als het niet blijft bij een route voor fietsers en voetgangers, gevolgen voor de verkeersrichting op de Achterweg. Er is dus nog veel te overleggen maar er zit nu duidelijk schot in de zaak. En dat is al geruime tijd gewenst door de OVO (Ondernemers), VEERO en het deze aanpak staat ook op het lijstje van de Dorpsraad.

Alternatieven

Om te komen tot een geschikte extra parkeerlocatie zijn er meerdere alternatieven onderzocht. Zoals bij het voormalige postkantoor aan de Duinkerkerweg en de voormalige locatie Gemeentewerf aan de Hofdijksweg. En de ruimte rond het voormalige pand van de Rabobank, in combinatie met het oude Nebo-complex aan de Broekweg. Bij al deze onderzoeken werden de mogelijkheden, maar ook minder gunstige aspecten afgewogen. Bovendien was steeds het aantal te realiseren parkeerplaatsen op deze locaties relatief gezien niet groot. Met het bestuur van de Hersteld Hervormde Kerk is een overeenkomst gesloten voor het gebruik van het terrein rond deze kerk. Het biedt een oplossing voor bijzondere centrumevenementen, maar deze locatie is geen permanente centrumparkeerplaats.

Alles afwegend bleef de Goudsmiene voortdurend in beeld. In de begroting 2017 is rekening gehouden met een investeringskrediet van 1.120.000 euro, waarvan 820.000 euro voor rekening van de gemeente komt. Een extra kapitaallast (10.200 euro) wordt meegenomen bij het opstellen van de begroting 2018. In de planning voor het project Goudsmiene meldt het collegevoorstel: juni 2017 aankoop gronden, doorlopen planologische procedure tot juni 2018. Daarna aanbesteding en uitvoering tot realisering medio juli-september 2018. De wens is echter om de nieuwe parkeerplaatsen vóór het zomerseizoen te realiseren. Maar het moet wel kunnen.