Juliette van de Giessen is enthousiast over haar functie als kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland. Foto: Dirk-Jan Gjeltema
Juliette van de Giessen is enthousiast over haar functie als kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland. Foto: Dirk-Jan Gjeltema Foto:

Kinderburgemeester zijn op Schouwen is een serieuze aangelegenheid

BRUINISSE – Hoever staat de democratische besluitvorming, de politiek, af van de burger? Gemeentebesturen doen hun best om de spreekwoordelijke 'kloof' te peilen en positief te beïnvloeden. Daarbij wordt ook gericht ingezet op leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen. Eén van de programma's is het interactieve spel Democracity van ProDemos. Daarnaast zijn er in veel steden en dorpen alternatieve initiatieven ontwikkeld. De meest in het oog springende is de benoeming van een kinderburgemeester. Van Den Haag tot Gouda, van Diemen tot Kapelle en dichtbij op Schouwen-Duiveland wordt deze functie al jarenlang officieel ingevuld.

Door Jaap Ruizeveld

De fractie VKGO diende vorige maand een motie in tijdens de raadsvergadering van Goeree-Overflakkee waarin werd verzocht de mogelijkheid te onderzoeken ook in onze gemeente een kinderburgemeester te kunnen benoemen. De motie moest worden ingetrokken, omdat duidelijk werd dat er niet voldoende support was voor het idee. Men zag geen meerwaarde in een kinderburgemeester die 'lintjes' komt doorknippen. Nog los van het voteren van een jaarlijks budget voor deze activiteit.

Ander beeld

Maar is die indruk dat de kinderburgemeester niets toevoegt aan de gewenste verbinding tussen de bewoners van een stad of dorp wel juist? Daarvoor is het zeker nuttig je licht op te steken bij een gemeente waar de kinderburgemeester in functie is. Een bezoek aan Juliette van de Giessen in Bruinisse, contacten met de welzijnsorganisatie SMWO, de gemeente Schouwen-Duiveland en een steekproef onder bewoners in Zierikzee geeft een totaal ander beeld. Dat is ook goed om te weten.

Collega

Ik ga op 'audiëntie' bij Juliette aan de Grevelingenhout in 'Bru'. Zij is bijna 12 jaar en leerlinge op de CBS Op Dreef. Sinds oktober 2016 is zij kinderburgemeester op Schouwen-Duiveland. Een functie die elk jaar opnieuw wordt ingevuld. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen kunnen zich schriftelijk aanmelden als kandidaat. Ongeveer tien meisjes en jongens gingen de afgelopen jaren de uitdaging aan om een "plekje naast burgemeester Gerard Rabelink" te veroveren. De eerste keer lukte het niet, maar de tweede inzet was raak voor Juliette. En als de eerste burger je bij evenementen of plechtigheden "collega" noemt, dan is daarmee de waardering voor de functie van kinderburgemeester serieus onderstreept.

Onbevangen

Juliette is een vrolijke scholiere. Brengt haar functie inhoudelijk vlot en gedreven voor het voetlicht. Toont ambitie en is in spontaniteit nauwelijks te stoppen. Het schrijven van speeches, het presenteren voor een groot publiek. Ze treedt het onbevangen tegemoet. Dat alles goed begeleid door Guusje Poot en Wim Dorst uit de gemeenteraad. En met veel support vanuit de welzijnsorganisatie SMWO. In het bijzonder jeugd- en jongerenwerkerRobert Sneek. De vraag kan niet uitblijven: Lintjes doorknippen? "Ja dat denken wellicht mensen, maar de uitvoering van de functie is inhoudelijk gericht. Zoals je inzetten voor de toekomst van jongeren in de gemeente. Op dit moment wordt een bijeenkomst voorbereid waarop werkgevers, studieadviseurs en ook middelbare scholieren samenkomen. Wat zijn de kansen op stageplaatsen en banen."

Afstemming

Door de goede begeleiding en afstemming richting gemeentebestuur wordt de kinderburgemeester bij talrijke activiteiten en gebeurtenissen betrokken. Zoals bij de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van de Watersnoodramp, de intocht van Sinterklaas, opening van de ijsbaan in Zierikzee, het strao-feest, boomplantdag en er ligt inmiddels een uitnodiging voor de eilandelijke Vrouwendag.

Moeder Jolanda zorgt er voor dat de uiteindelijke acceptatie van een aanvraag voor Juliette als kinderburgemeester serieus is onderbouwd, terwijl genoemde raadsleden voor gedegen begeleiding zorgen. Juliette: "Je moet het niet voor je zelf doen. Je moet je inzetten voor het belang van de bewoners. Het mooie is dat vooral ook van ouderen, vaders en moeders, opa's en oma's er zulke positieve reacties komen. Leuk zijn de terugkoppelingen op school en in mijn groep. Iedereen denkt mee over de onderwerpen. Er is betrokkenheid." Juliette weet nu al welke studierichting zij over enkele jaren wil volgen. Het wordt de medische sector, liefst hartchirurg. "Ik wil iets kunnen betekenen voor een ander."

SMWO

Robert Sneek, jeugd- en jongerenwerker bij welzijnsorganisatie SMWO op Schouwen-Duiveland, is enthousiast over de jaarlijkse verkiezing van de kinderburgemeester. Het is niet zo maar iets. Kandidaten kunnen zich aanmelden en worden vervolgens uitgenodigd voor een bezoek aan het gemeentehuis in Zierikzee. In de raadzaal vertellen ze aan een jury waarin onder andere raadsleden zitten, over hun aspiraties om de functie te mogen invullen. De juryvoorzitter is burgemeester Gerard Rabelink, de raadsleden (Guusje Poot en Wim Dorst) zorgen na de verkiezing voor de vaste begeleiding. De kandidaten voor de functie van kinderburgemeester geven een creatieve, zorgvuldig voorbereidde presentatie aan de hand van foto's, een filmpje, of een PowerPoint-show. Iedere kandidaat moet de jury overtuigen waarom juist zij of hij het beste de plek naast burgemeester Gerard Rabelink moet innemen. "Dat is voor de scholieren een reuze spannend moment," geeft Robert Sneek aan. "Het beste uit je zelf halen met de wetenschap dat jouw school, klas en medeleerlingen met argusogen het proces volgen en je veel support geven. De installatie in de raadszaal is ook een prachtig moment."

Steekproef

Tenslotte in Zierikzee even een steekproef nemen of men iets van de kinderburgemeester weet. Geen representatief onderzoek maar toch. Zeven van de tien willekeurig ondervraagden kennen de functie van kinderburgemeester, vier kennen zelfs haar naam. Alleen een functie om lintjes door te knippen? Op Schouwen-Duiveland leeft de functie van kinderburgemeester. Het wordt gezien als één van de mogelijkheden om een band te vormen in de samenleving...