Vooral tijdens Pasen koel en tamelijk wisselvallig

Na de voortreffelijke zondag met intens grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur, tapte het weer uit een ander vaatje de voorbije werkweek. Vooral tijdens Pasen zal 't zonder meer pover weer zijn op de Eilanden. Voorlopig dus geen volop zon inclusief voorzomerse toptemperaturen tot rond 20 graden, zoals die voorbije zondagmiddag in het doorgaans koele zuidwesten van Nederland.

Met Pasen zou de dagtemperatuur wel eens kunnen blijven hangen bij zo'n 9 of 10 graden. Bovendien waait het er flink bij zo nu en dan en vallen er gure buien, of regent het een aantal uren achtereen. Vooral de bovenluchttemperatuur daalt en het is zelfs mogelijk dat een felle bui een paar vlokken sneeuw afgeeft. Al met al dus beslist geen paasbest weer dit jaar. Het kan nog belabberder... In 2013 vroor het 10 graden.

Woensdag trok een eerste waterdager over Nederland met een paar millimeter regen en veel wind erbij. Donderdag en vrijdag viel het dan even mee relatief gezien, maar in het tijdpad zaterdag tot en met maandag regent het wat vaker, of vallen er dus die paar gure buien. Met amper 10 graden is het koud. Paaszondag lijkt het even mee te vallen met de regen als 'n zwak tussenhoog zich aandient bij ons land. Vooral op deze zondag zou het dan wat meer moeten gaan opklaren op de Eilanden en omgeving.

Dit weerpatroon met soms zeer grote afwisselingen in het weerbeeld hoort nu eenmaal bij een aprilmaand. In april 2007 maakten we een zeer droge, zeer warme en zeer zonnige grasmaand mee die werd gedomineerd door steeds een krachtig bolwerk van solide hoge druk boven Scandinaviƫ. De wind waaide voortdurend uit de warme oosthoek. Als zo'n patroon maar lang genoeg in stand blijft, blijft het mooi weer.

Nu absoluut geen stabiele hogedrukgebieden in zicht tot pakweg 25 april, maar wisselvalligheid troef. Ook na Pasen blijft de oceaan hofleverancier van betrekkelijk onstandvastig weer. De kans op een koudere noordelijke stroming neemt toe waarbij er zelfs weer nachtvorst kan gaan optreden vanaf woensdag. Wellicht dat het in de laatste aprilweek echt goed opknapt met (flink) hogere temperaturen op 't pleit.