Met raad en daad

Hoe hoog klimt klimop?

We zien klimop (Hedera helix) o.m. in hoge bomen klimmen en in Noord-Frankrijk zelfs tegen loodrechte berghellingen. Tot welke hoogte kan die maximaal klimmen?

Hedera helix behoort tot de Araliaceae en komt vooral in Europa voor, zowel als kamerplant als buiten. Merkwaardig genoeg staat er bij vele beschrijvingen op de voorgrond dat het een bodembedekker is die pas bij ontmoeting met een staand object - bijv. een boom of een bouwsel - tot klimmen overgaat. In een lijst van niet minder dan 97 variƫteiten en cultivars wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende bladkleuren en -vormen, en verder aan de verandering in gedaante bij gevorderde leeftijd, die leidt tot de vorm Arborescens, doch nergens is sprake van een maximale hoogte. Van bomen zijn wel maxima bekend. Zo wordt van de Pinus cariensis geschreven dat deze niet langer wordt dan circa 75 meter. Onze plantkundige wil zich daarom niet over een bepaald maximum uitspreken, want dat kan van diverse omstandigheden afhankelijk zijn.

Bruiner brood

Bruin, brood dat erg donker is, werd daar kleurstof aan toegevoegd, of is dat alleen de kwaliteit van het meel?

Aan brood mag beslist geen kleurstof worden toegevoegd. De kleur van bruinbrood wordt louter bepaald door de verhouding tarwe en rogge.

Koper of messing?

We hebben in de woonkamer verscheidene lampen die afgewerkt zijn met zogenaamd messing. Nu zitten er hier en daar donkere vlekjes op. Ik gebruik nooit poetsmiddelen, of water, alleen een zachte poetsdoek. Is er een middel om die plekjes weg te werken?

Messing is geel koper, dus u kunt het gewoon behandelen met koperpoets, tenminste als u het goede merk koopt en de gebruiksaanwijzing precies opvolgt!

Videobanden kwaliteit

Wij hebben vroeger veel videofilms opgenomen. Nu hebben we de volgende vragen: is er iets te zeggen over de levensduur en de beeldkwaliteit op termijn? Kunnen oudere banden de recorder beschadigen?

In het bijzonder de eerste generatie videobanden hadden het zwaar te verduren. Videobanden bestaan uit twee lagen: polyester en rubber. Door het warm worden van de videorecorder zet de polyesterband uit. Polyester zet meer uit dan het laagje rubber. Op den duur raakt het rubber los van de polyesterlaag. Het rubber blijft dan aan de koppen van de videorecorder kleven. Resultaat: vervuiling waardoor de beeldkwaliteit sterk terugloopt. De modernere videorecorders hadden zelfreinigende koppen zodat u niet gauw last van dit probleem zult hebben. Heeft u een oudere recorder, dan kunt u een reinigingsband kopen of de koppen af en toe eens laten reinigen bij een reparateur. Op den duur kan ruis optreden naar gelang het merk, en soms kwaliteitsverlies. Het verdient aanbeveling om heel weinig afgespeelde banden elk jaar een keertje heen en weer spoelen om te voorkomen dat de opgerolde banden hier en daar de beelden gaan 'overzetten'. Bewaar ze in de doos in een droge, afsluitbare kamerkast en op die manier bij een constante temperatuur.