Religie

Onlangs stonden er in de krant wat cijfers over de ontwikkeling van de religie in de toekomst. In de eerste plaats lijkt het dat de wereldbevolking groeit van 7,3 miljard mensen in 2015 naar 9,6 miljard mensen in 2060. Dus ergens in deze eeuw zal het totaal van het aantal mensen op de aarde ergens rond de 10 miljard liggen. Een onvoorstelbare toename van het aantal mensen. Als we bedenken dat het aantal mensen in 1900 nog maar 1,7 miljard beliep, dan kunnen we niet anders concluderen dan dat de groei heel sterk is geweest.

Ook de ontwikkeling rond de religie is opmerkelijk. Het blijkt dat de wereldbevolking steeds religieuzer wordt. Het aantal atheïsten beloopt in 2015 ongeveer 16% van de wereldbevolking. In 2060 zal dit aantal zijn gedaald tot 12,5%. Het is dus bepaald niet zo dat de mensen door allerlei moderne ontwikkelingen steeds ongeloviger worden. Religie is en blijft een belangrijk onderdeel van het menselijk leven. Het onderstreept weer eens de oude gedachte dat de mens van huis uit een religieus wezen is. Dat is voor fanatieke atheïsten wellicht wat moeilijk te verkroppen maar de cijfers spreken wat dat betreft duidelijke taal.

Het is ook belangrijk om eens na te gaan hoe het gaat met de verschillende wereldreligies. Op dit moment is het christendom de grootste wereldreligie. Ruim 30% van de mensen op aarde is op een of andere manier christen. De tweede grote godsdienst op de aarde is de islam. Het aantal moslims beloopt op dit moment ongeveer 24% van alle mensen. De derde grote wereldreligie wordt gevormd door de hindoes. Ongeveer 15% van de mensheid is hindoe. In de toekomst gaan deze percentages iets veranderen. Het christendom blijft procentueel ongeveer gelijk. De islam stijgt van 24 naar 31%. Dit komt vooral omdat er, naar men aanneemt, een groot geboorteoverschot is onder de islamieten. De hindoes, de atheïsten, de boeddhisten en de volksreligies worden geleidelijk aan minder. En zo ontstaat het beeld dat in de toekomst het christendom en de islam eigenlijk de twee grote godsdiensten op de aarde zijn.

We moeten echter wel beseffen dat dit allemaal rekenkundige exercities zijn. De demografen gaan uit van de huidige trendmatige ontwikkelingen. Op dit moment is er in de islamitische landen een geboorteoverschot. Maar het is natuurlijk helemaal niet zeker dat dat in de toekomst ook zo zal blijven. Bovendien houden dergelijke berekeningen ook geen rekening met bijvoorbeeld missionaire activiteiten. Het is natuurlijk helemaal niet uitgesloten dat in de toekomst vanuit de christelijke kerk een krachtige missionaire activiteit wordt ontwikkeld onder de islamieten. Dergelijke berekeningen bieden daarvoor een goede aanleiding. De christelijke kerk heeft een belangrijke opdracht in deze wereld. De Heere Jezus heeft gezegd gaat henen een en onderwijst alle volken. Het zou een zegen zijn als dergelijke berekeningen een aanleiding zouden zijn voor een verdubbelde missionaire activiteit in de toekomstige wereld. Statistieken kunnen ons ook uitdagen om de hand aan de ploeg te slaan. Er ligt in de moslimwereld nog een groot missionair terrein braak. Laat de christelijke kerk daarop de aandacht richten met woorden, daden maar vooral gebed!

Ds. W. Visscher