Nederlandse militairen tijdens de mobilisatie op de Davidsstraat in Veenendaal (collectie Cor de Groot, Waalwijk)
Nederlandse militairen tijdens de mobilisatie op de Davidsstraat in Veenendaal (collectie Cor de Groot, Waalwijk) Foto:

Nog enkele plaatsen vrij voor Eilanden-Nieuwsdagtocht naar de Grebbeberg

GOEREE-OVERFLAKKEE - Eilanden-Nieuws organiseert een dagtocht rond een historisch thema. Op zaterdag 22 april vertrekt een bus naar midden-Nederland om de verhalen te horen en overblijfselen te zien van de mobilisatie en meidagen van 1940. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Dus wie mee wil dienst zich zo snel mogelijk op te geven via www.eilandennieuws.nl/dagtocht.

Gids is geschiedenisleraar Constant van den Heuvel, die regelmatig rondleidingen verzorgt op de Grebbeberg.

Op veel plaatsen in de Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug zijn er nog restanten te vinden van dit boeiende, maar ook onbekende verhaal. Hoewel geboren in Rhenen en getogen in Veenendaal had ook Constant van den Heuvel weinig oog voor deze verhalen. Als docent Geschiedenis op de CSG Prins Maurits groeide echter zijn belangstelling hiervoor en toen hij een aanstelling kreeg op het Ichthus College in Veenendaal ging hij op zoek.

Om 10.00 uur ontvangt hij ons in zalencentrum Eltheto in Veenendaal, waar in 1939 het Protestants militair tehuis stond, waar militairen bijeen kwamen. Daar worden koffie en luxe gevulde koeken geserveerd en via powerpoint houdt Van den Heuvel een inleiding over de Grebbelinie, zodat we beter zullen begrijpen wat we gaan zien. Vervolgens wordt er een programma afgewerkt rondom Rhenen. Tussen 18.00 en 19.00 uur 's avonds hoopt men weer in Middelharnis te zijn.

De kosten voor deze dag zijn € 39,- per persoon. Dit bedrag is inclusief de busreis, het werk van de gids en koffie of thee. Opgave via www.eilandennieuws.nl/dagtocht, of redactie@eilandennieuws.nl. Telefonisch aanmelden kan via: 0187-471021.

Herdenkingplaquette Oude Kerk Veenendaal.
Afbeelding