Geen hoogbouw, wel camperstandplaatsen

OUDDORP - De groep Natuur-lijk Ouddorp heeft haar visie op recreatie vastgelegd in een zienswijze. Deze week is het document overgedragen aan het gemeentebestuur en de klankbordgroep. Het belangrijkste punt is: "Geen verdere aantasting en vernieling van het unieke landschap en de natuur van de Kop van Goeree. De bevolking wil dit niet."

Door Martijn de Bonte

Natuur-lijk Ouddorp stelt dat bestaande parken moeten worden verbeterd, nieuwbouw van recreactie-eenheden wordt sterk ontraden, in verband met een te lage bezettingsgraad op de bestaande parken. De groep verzoekt om een onderzoek naar de bezettingsgraad de afgelopen vijf jaar. Het recreatieareaal moet niet verder worden uitgebreid. Want dan vinden mensen het gebied niet meer aantrekkelijk en snijdt iedereen zich in de vingers. Hoogbouw is ongewenst in Ouddorp en er wordt filevorming voorzien als de aanleg van Brouwerseiland doorgaat. De aanleg van 100 camperstandplaatsen bij Port Zelande wordt toegejuicht, omdat camperaars dan niet meer overnachten op de parkeerplaatsen rondom Ouddorp. Voor wat betreft recreatievormen wordt er geadviseerd om na te denken over een zorghotel, met intensieve zorg voor geestelijke en lichamelijke patiënten.

Bloemenvelden stimuleren

Het lijvige epistel gaat niet alleen over recreatiewoningen en hotels. Maar ook over parkeerproblemen in het centrum, de hoeveelheid landbouwgrond en stelt voor dat er een wethouder komt die zich alleen maar bezighoud met landbouw en visserij. In de zienswijze staat verder dat de openstelling van de vuurtoren wordt toegejuicht, mits dat op educatieve gronden gebeurt. In het kader van Eilandmarketing wordt er geadviseerd om bloemenvelden te stimuleren. Voor het parkeerprobleem wordt er een handvol oplossingen aangedragen. Zoals het slopen van de basisschool aan de Hofdijkseweg, zodat daar een parkeerplaats kan worden gerealiseerd. Op de locatie van het voormalige pand van de Rabobank wordt een parkeergarage geadviseerd met twee lagen. Eén laag onder de grond en één laag boven de grond.

In de kerndoelstelling wordt er gerefereerd aan de voormalige gemeente Goeree: "Handhaving van rust, ruimte en natuur zoals die van oudsher het gebied kenmerken. Respect voor wat er is en voor de geschiedenis van het eiland en van Goeree, ook als oorspronkelijke gemeente. Die waarden worden nu als het ware leeggeroofd door eenzijdige belangen."