Afbeelding
Foto:

Gemeente heeft achterstand met huisvesting voor statushouders

GOEREE-OVERFLAKKEE - Iedere gemeente moet jaarlijks een aantal statushouders huisvesting aanbieden. Statushouders zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht en een tijdelijke, of permanente verblijfsvergunning hebben ontvangen. Voor de gemeente Goeree-Overflakkee is de opdracht voor zowel 2016 als 2017 om per jaar onderdak te bieden aan 101 statushouders.

Dat is vorig jaar niet gelukt, er zijn toen 39 mensen gehuisvest op het eiland. In 2017 moet er onderdak worden geboden aan de resterende 62 statushouders, dat komt bovenop de 101 statushouders die de gemeente dit jaar moet huisvesten. Dat betekent dat er dit in totaal 163 mensen onderdak moet worden geboden. In het eerste kwartaal hebben er slechts 17 statushouders een woning gekregen. Dat betekent dat er dit jaar nog 146 statushouders onderdak moet worden geboden.

De gemeente onderzoekt momenteel of het mogelijk is om leegstaande panden om te bouwen tot woonruimte voor statushouders. Een andere optie is het plaatsen van tijdelijke huisvesting. Omdat de gemeente wil dat statushouders snel integreren worden de statushouders zoveel mogelijk verspreid over de dorpen op het eiland. Wethouder De Jong: "Je kunt alle statushouders in één flat plaatsen, maar wij willen geen concentraties in één straat."

In deze krant het verhaal van een echtpaar dat uit Syrië is gevlucht en uiteindelijk in Dirksland terecht is gekomen. Wethouder De Jong vertelt in een interview dat er geen sprake is van een hoofdpijndossier als het gaat over statushouders op het eiland. In Stellendam helpen leden van de kerk vluchtelingen met allerlei praktische zaken. Medewerkers van Vluchtelingenwerk vertellen over de cultuurschok die nieuwkomers ervaren.

Lees de verhalen op pagina 12-17.