Nieuwe subsidieregeling voor lokale energie-initiatieven

GOEREE-OVERFLAKKEE - De provincie Zuid-Holland wil lokale energie-initiatieven van en mét inwoners van Zuid-Holland op het vlak van Energietransitie actief faciliteren. Het gaat om energiebesparing, duurzame opwekking van energie en anderszins beperking van CO2-uitstoot. Met de subsidieregeling 'Lokale initiatieven energietransitie' krijgen lokale initiatiefnemers de mogelijkheid om een concreet energieproject professioneel voor te bereiden. Hierdoor neemt de slagingskans van het project toe. Hiervoor is in totaal €2 miljoen beschikbaar. Per project is de maximale subsidie €75.000.

De website Hier opgewekt noemt op dit moment 35 Zuid-Hollandse coöperaties. De provincie wil graag stimuleren dat duurzame energie van onderop wordt opgewekt. Met een nieuwe subsidie wordt het makkelijker om een projectplan met financieel inzicht te maken en technisch of juridisch onderzoek te doen. De meeste bestaande coöperaties hebben initiatieven voor zonne-energie of een windmolen. Zo liggen er bijvoorbeeld 208 zonnepanelen op het Museon in Den Haag en worden in Rotterdam op een schooldak zonnepanelen gelegd waarin bewoners kunnen participeren. In Dordrecht wordt onder de vlag van Drechtse Wind een windmolen door particulieren ontwikkeld.

Voorwaarden voor subsidie

Alleen lokale energie-initiatieven in Zuid-Holland komen in aanmerking. Naast de aanvrager moeten ten minste 2 andere partijen meedoen met inzet van eigen tijd en/of middelen. Kijk voor de overige voorwaarden op de website www.hieropgewekt.nl.