Afbeelding
Foto:

Paneel ter ere van de gesneuvelde piloot Thomas Noble Forster

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Op 22 april wordt aan de Zeedijk een paneel onthuld ter ere van de piloot Thomas Noble Forster.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegt hij vanaf Engeland naar Duitsland om het Ruhrgebied te bombarderen. Het is zijn zestiende missie. Op de terugweg ontstaan er motorproblemen, daardoor verliest het toestel hoogte. De piloot moet de zoeklichtstralen ontwijken, als die het toestel 'vangen', wordt het luchtafweergeschut afgevuurd. Uiteindelijk vliegt één van de motoren in brand, de bemanning springt uit het toestel met een parachute. Alleen piloot Tom blijft in het toestel, van hem wordt nooit meer wat gehoord. De zes andere bemanningsleden worden gevangen genomen en overleven de oorlog.

Op zaterdag 22 april 2017, bijna 74 jaar na het fatale ongeval, komt op uitnodiging van stichting WO2GO een grote afvaardiging van de familie Forster uit Ierland om het paneel ter ere van hun oom Tom te onthullen. Het paneel op de Zeedijk biedt een fraai uitzicht over het Haringvliet, waar volgens de laatste overleveringen de jonge Ierse piloot met zijn toestel in terecht zou zijn gekomen. Het programma op 22 april start om 13.30 uur voor genodigden in Het Trefpunt in Stad aan 't Haringvliet. Om 14.00 uur zal het gezelschap te voet vertrekken vanuit de Oranjelaan richting de locatie van de onthulling aan de Zeedijk, net iets buiten het dorp. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aan te sluiten. De plechtigheid op de locatie start om circa 14.15 uur. Er zullen diverse mensen spreken, er worden gedichten voorgedragen en er worden typische Ierse liederen gespeeld op Ierse muziekinstrumenten.

De ceremonie zal worden afgesloten om 15.15 uur met een mooie flypast van twee zogenaamde AT-16 Harvard (bouwjaar 1943!) toestellen van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Op dit type toestel heeft menig vliegenier tijdens de Tweede Wereldoorlog en nog lang daarna zijn opleiding gevolgd tot piloot. Een passend eerbetoon!