Vooral in het weekend meer zon en zachter

Na zowat de warmste maartmaand van de voorbije honderd jaar, geeft ook de grasmaand prima weer. Met toptemperaturen tot bijna 25 graden vorige week vrijdag was het bijna zomers warm in het land. Dit soort maxima gaan we niet meer halen in het weekend, maar het wordt wel zachter, vooral op zondag.

Eerst staat ons weerbeeld nog onder invloed van een zogenaamd Bartlett-High: een veelal hardnekkig hogedrukgebied dat zich ophoudt boven de onderkoelde wateren nabij Ierland. Dit beruchte hoog doet zich ook vaak voor in de maand juni en dat betekent dat het met koele noordwestenwinden nooit zomers is. De luchtstromingen om dat Ierse hoog heen (met de wijzers van de klok mee) houden de temperaturen vooralsnog onder controle. Tevens zijn er nogal wat wolkenvelden op de vrijdag. Uit de bewolking kan zelfs een licht buitje worden losgelaten zonder dat het om grote regenhoeveelheden gaat. Soms is het ronduit kil buiten met amper 10-11, of hooguit 12 graden op de thermometers. De nachten zijn ook vrij fris nog.

Mocht het wat langduriger opklaren kan 't nog even tot wat nachtvorst komen in de zandige binnenduinen. Dan kan een grasveld of afdakje net wit worden terwijl het op ooghoogte eigenlijk nauwelijks of niet vriest. Naast de wolkenvelden zijn er ook nog een aantal zonnige perioden. De wind houdt zich meestal vrij kalm. Wanneer het genoemde hogedrukgebied doortrekt naar onze omgeving en het accent later zelfs iets ten oosten van ons komt te liggen, warmt het zonder meer aan op de Eilanden. De wind zoekt dan iets meer de zuidwest – of zuidhoek op en dan wordt de instroom vanaf de relatief koude zee goeddeels afgesneden.

Vooral zondag is er meer ruimte voor de temperatuur om door te lopen naar 17-18 graden. We zien dan ook het aandeel zonuren toenemen in een beduidend drogere luchtsoort die we dan krijgen. Hoe het weer er met Pasen zal uit gaat zien is nu nog niet volledig bekend. Een verregend weekend lijkt het niet te worden, hetgeen ook eigenlijk zelden of nooit gebeurt. Echt zomers wordt het evenmin.

Wel neemt vanaf maandag de regenkans weer eens toe onder invloed van aanmerkelijk sterkere depressiedruk richting het Noordzeegebied. Het wordt licht wisselvallig en nogal koel in de nieuwe week.