Afbeelding
Foto:

Van onschatbare waarde

Inspiratieboek voor moeders

Een moeder is van onschatbare waarde voor het gezin. Deze quote zal wellicht iedereen onderschrijven. Maar, hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk? Hoe zien moeders zichzelf?

Leven we van stressmoment naar stressmoment, juist ook binnen het gezin? Of genieten we van het nu, van kleine dingen, van de tijd die ons gegeven is? Leid jij hierin je leven of lijd je je leven? Allemaal vragen die oproepen tot zelfreflectie. Klarine Sikkema weet in dit boekje een aantal wezenlijke vragen rondom dit thema op een lichtvoetige manier te benaderen en wellicht dat ze juist daardoor tot nadenken stemmen.

Wat kan het lastig zijn om je in de hectiek van alledag, tussen het vullen van de broodtrommels en het vouwen van de was door, te bezinnen op je rol als moeder en op je voorbeeldfunctie voor de kind(eren).

Voor Klarine Sikkema staat het als een paal boven water: het is belangrijk om de tijd die je gegeven is samen met je gezin goed te gebruiken. Klarine is ongeneeslijk ziek en gaat anders met de tijd om die ze nog heeft. Met haar boek wil ze inspiratie bieden aan moeders en hen na laten denken over wat ze hun kinderen mee willen geven. Door middel van praktische opdrachten, bijbelstudies en persoonlijke vragen worden moeders stil gezet bij een belangrijke vraag: leef je heel bewust of wordt je geleefd?

Naast persoonlijke vragen zijn er ook opdrachtjes om als gezin te 'doen'. Deze gezinsmomenten kunnen bijdragen aan het elkaar op een andere, diepere manier te leren kennen.

Pitstop

Eenmaal ingevuld wordt het boek een heel persoonlijk document. Om te bewaren voor later en eventueel te laten lezen aan je kinderen. Of, zoals de schrijfster het zelf zegt: 'geef je kinderen iets van onschatbare waarde mee door ze een blik te gunnen in je hart.'

In zeven hoofdstukken komen een aantal aspecten aan de orde die kunnen bijdragen aan reflectie op en verdieping van de moederrol: het belang van het leven in het nu, het zijn van een voorbeeld, het voorrecht van het krijgen van en nieuwe naam (naar Openbaringen 2, waar gesproken wordt over de witte steen met een nieuwe naam), de verhouding uiterlijk en innerlijk, het nemen van een PITstop (PIT staat voor 'persoonlijke aandacht, inlevingsvermogen en tijd'), de onderlinge liefde als drijvende kracht en het zien van de parels van het leven. Naast veel ruimte voor notities bij de vragen biedt elk hoofdstuk twee pagina's met doe-tips om als gezin mee aan de slag te gaan.

De extra dimensie van dit boek ligt in het feit dat de schrijfster op een doorleefde manier duidelijk maakt wat de waarde is van het nemen van tijd om bewust in het leven te staan, te putten bij de Bron en vandaaruit nieuwe moed en kracht te ontvangen een voorbeeldfunctie te vervullen binnen het gezin. Dit doet ze op een prettige manier – Klarine gaat naast haar lezers staan en wordt nergens belerend.

Klarine Sikkema (31) is getrouwd en moeder van 3 kinderen. Ze is ongeneeslijk ziek. In een interview met uitgeverij Sestra vertelt ze dat ze hoopt dat iedereen beseft hoe bijzonder het is om het leven te krijgen. 'Zelfs in ziekte en soms juist door ziekte. '

++ Doorleefd en inspirerend

++ Moederdagtip! Door de ruime hoeveelheid vragen met name geschikt voor moeders die het leuk vinden al schrijvend een document te maken.

- Door de ruime hoeveelheid vragen met name geschikt voor moeders die het leuk vinden al schrijvend een document te maken.

Van onschatbare waarde
Inspiratieboek voor moeders
Klarine Sikkema-Wiersema
2017, uitgeverij Sestra
104 blz., € 14,95
ISBN 9789491 844706