Petrus

En de Heere, Zich omkerende, zag Petrus aan;
Lukas 22:61a

Vol overtuiging sprak Petrus zijn bereidheid om Jezus te volgen tot in de gevangenis en de dood. Laat niemand van ons, als lezers afkeurend zeggen of denken: 'die Petrus toch…'
Petrus' bereidheid verdient geen afkeuring, maar navolging. Wie van u of jou zou het Petrus nadoen door hem te volgen tot in het spreekwoordelijke hol van de leeuw?
Hij was daar, in die bange en donkere nacht. Na zijn vlucht uit de hof van Gethsemané, was hij toch gekomen. De liefde voor Zijn Heiland trok hem onweerstaanbaar.
Petrus is daarmee een voorbeeld van geloofsmoed. Helaas ook van geloofsoverschatting. De discipel zal zeker opgelet hebben dat niemand hem zou herkennen. Om zich heen kijkend ergens een plekje op de achtergrond gezocht, zodat hij toch bij zijn Heere kon zijn.
Op mensen was Petrus wel bedacht, maar niet op Satan. Zou hij Jezus waarschuwing nu wel of niet begrepen hebben? Misschien vergeten door alle omstandigheden en gebeurtenissen.
Zo kan dat gaan in je leven. Dat je toch niet bedacht bent op echte gevaar: Satan. Hij zit nooit stil. Heeft meer geduld dan u en ik. Hij wacht zijn moment wel af en slaat dan onverbiddelijk toe. Als een brullende leeuw of engel des lichts.
Dan blijkt van onze moed en bereidheid niet zoveel over te blijven. We zingen met het Gebed des HEEREN 'wij zijn toch zwak, zijn sterke is groot;'
Wij zijn toch zwak… net als Petrus. Drie keer verloochent hij zijn Heiland. Het floept eruit: 'nee, ik ken Hem niet;' Met vloeken en krachttermen probeert hij zich eruit te draaien. Het is te laat. Petrus moet deze harde en vreselijke les leren. In eigen geloofskracht, met eigen moed en eigen bereidheid redt hij het niet om staande te blijven en Jezus te volgen.
Wie kan zich boven Petrus verheffen? Hoe gemakkelijk en snel gebeurt het ons… dat we de Heiland verloochenen door te zwijgen in plaats van te spreken? Of door we doen of van ons laten zien op ons werk of in onze woonomgeving. Wat denkt u van de social media? Zien ze daar – in het hol van de leeuw – aan je dat je de Heere Jezus volgt? Of ben je alleen maar aan het showen met jezelf om likes te scoren?
Verloochenen gaat ons gemakkelijk af. We kiezen van nature voor onszelf en zijn slaafs bang voor mensen en voor de boze. Wat zullen ze van mij vinden? Misschien kwam het meerdere redenen nooit om belijdenis te doen. Of je deed het alleen maar om de waarheid te ondertekenen. Maar nooit vanuit een hartelijke verbondenheid met de Heere Jezus. Niet belijden is hetzelfde als verloochenen.
Ik ben persoonlijk ooit diep geraakt door deze geschiedenis. Als jonge kerkganger zat ik ergens achteraan in de Nieuwe Kerk van Delft. Een predikant – hij leeft al lang niet meer – preekte over deze geschiedenis: Maar Jezus, Zich omkerende keek Petrus aan. Het was alsof de Heere mij aankeek. Er brak iets in me.
Het is de genadige liefde en trouw van de Heere Jezus die ervoor zorgde dat Petrus niet een speelbal en een prooi werd van de duivel. Hij heeft Petrus gezift als de tarwe. Ruw en hard werd Petrus drie keer heen en weer gesmeten op de zeef. Het is enkel en alleen aan Jezus te danken dat de discipel niet als Judas eindigde.
Jezus heeft in Zijn lijden oog voor Zijn discipelen en met hun Zijn hele kerk. Onvoorstelbaar! Terwijl Hij als gevangene in een rechteloos proces wordt afgetuigd – menselijk gezegd heb je dan je handen meer dan vol aan jezelf – draait Hij Zich van Zijn rechters/ beulen af om Petrus op te zoeken.
Een blik van Jezus is genoeg. In Jezus' oog zien we Zijn hart. Dat zegt meer dan 1000 woorden. Ontdekkend en troostend. De Redder van Zondaren is ook de Overste Leidsman en de Voleinder van het geloof. Hij laat het werk van Zijn handen niet los. Daarom zal ook Petrus niet omkomen.
Wat een ontdekking en troost voor elk mens die zich in Petrus herkent en het meer dan ooit beseft ik red het niet. Jezus heeft niet alleen voor u gebeden, maar Hij keert Zich ook naar je om. Ook nu zoekt Hij door deze woorden uw blik. Kunt u die nog weerstaan? Wat er dan in een ziel als die van Petrus omgaat, is niet beter te verwoorden dan hoe Bach dit vertolkt in de aria 'Erbarme dich, mein Gott'

Ds. J.C. Breugem, Sommelsdijk