Oplossing zoeken voor krimp in onderwijs

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een informerende brief van het college, op vragen van de fractie PvdA, over de Transitieatlas, wordt gemeld dat binnen een tweetal maanden aan de raad een herzien en actuele leerlingenprognose kan worden aangeboden. De PvdA stelde een viertal vragen om o.a. daarmee het college te vragen meer te sturen op het proces om te komen tot samenwerkingsscholen in de kleine kernen.

Door Jaap Ruizeveld

Door onderwijskrimp wordt een aantal schoolgebouwen te groot geeft het college aan. Het is duidelijk dat dit leidt tot lastenverzwaring van scholen. De Transitieatlas is ingezet om schoolbesturen bewust te maken van deze ontwikkeling. De atlas heeft laten zien dat er diverse scenario's zijn om als schoolbestuur de krimp het hoofd te bieden. Verder is in het traject gebleken dat de schoolbesturen niet eenduidig over de gewenste oplossing denken.

Signatuur

De Protestants Christelijke schoolbesturen houden het liefst in elke kern minimaal een school van eigen signatuur. Mocht dit niet lukken dan wordt gekozen voor samenwerking binnen de eigen denominatie. Scholen van openbare signatuur kiezen voor scholen van minimaal 80 leerlingen waarin over de denominatie heen wordt gewerkt. Het college heeft, zo meldt de brief, steeds aangegeven samenwerking rond de leerlingendaling belangrijk te vinden en waar mogelijk ook te bevorderen. Wel is het college van mening dat de schoolbesturen als eerste aan zet zijn.