Afbeelding
Foto:

Kunstgrasvelden voor voetbalclubs van de baan

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders besloten vorige week - in meerderheid - de raad de principiële keuze voor kunstgras of voor natuurgras voor te leggen. Met daarbij het advies dit moment te kiezen voor natuurgras. In de oordeelvormende fase werden de fracties donderdag met een herijking van de uitgangspunten van het project Harmonisering huren en onderhoud voetbalvelden geconfronteerd. Het werd een ware politieke worsteling. Rommelig omdat er gelijk al naar een besluit moest worden toegewerkt. De fracties voelden zich niet gemakkelijk bij deze gang van zaken. Staken dit ook niet onder stoelen of banken. Het woord debacle viel. Moest de raad nu kiezen, terwijl het toch de toekomst van de voetbalclubs betreft? Het bleek onvermijdelijk.

Door Jaap Ruizeveld

Er moesten knopen worden doorgehakt om acute knelpunten bij clubs, centraal DBGC in Oude-Tonge, nu op te lossen. Een aantal velden verkeert in een dusdanig slechte staat dat verder uitstel niet langer verantwoord is. Het college-advies, aanleg nu van nieuwe natuurgrasvelden, haalde uiteindelijk de eindstreep. Zorgen om de gezondheid van gebruikers van de velden voerden bij de fracties de boventoon om kunstgrasvelden met rubbergranulaat unaniem af te wijzen. Een amendement van de PvdA om de keuze uit te breiden met de tekst: 'Aanleg van een aantal kunstgrasvelden met overige vulling, niet zijnde rubbervulling', was voor de overige partijen niet aan de orde. De fracties PvdA en EVV konden zich overigens met de hele gang van zaken in dit dossier niet verenigen. Alles gebeurt op dit moment wel vanuit een terughoudendheid gaf wethouder Feller aan. Op basis van de uitspraak van de raad wordt nu verder toegewerkt naar een Plan van Aanpak voor herijking van de uitgangspunten voor de harmonisatie. Dat dossier komt eind dit jaar op de raadstafel. Het in 2016 beschikbaar gestelde krediet voor de harmonisatie van huren en onderhoud werd ingetrokken.

Machteloos                                                                                                                                                        

Eigenlijk had het college met alleen een concreet voorstel om acute knelpunten bij DBGC en Den Bommel op te lossen een overzichtelijk en duidelijk document kunnen aanbieden. Alle overige zaken rond de eilandelijke harmonisatie verstoorden in feite de debatten, was een reactie uit de raad. Af en toe leek de machteloosheid de politici in de greep te krijgen. Er was ook in dit dossier veel treurnis te bespeuren. Bij de financiële presentatie van het eerste voorstel uit 2016 waren verkeerde inschattingen gemaakt. Zaken zijn blijven liggen. Gelukkig kon er donderdagavond ook nog gelachen worden bij de nominatie van raadslid Maliepaard tot bondscoach.

Allemaal anders                                                                                                                                                        

Dat het allemaal anders is gelopen dan de oorspronkelijke opzet heeft voor een deel zeker te maken met de commotie rond kunstgrasvelden met rubber-opvulling. De meerkosten die nodig zijn voor aanleg van velden met een andere opvulling pasten niet meer in het door de raad eerder beschikbaar gestelde krediet en de discussie bij verenigingen , bestuur / leden over de te kiezen kunstgrasvulling bleef aanhouden. Ontwikkelingen die de uitgangspunten (financiële kaders 2016) los van geconstateerde tekortkomingen in aanpak van het eerder gepresenteerde project onder druk hebben gezet.

Brief                                                                                                                                                

Bijgevoegd bij het gesprekspunt was een actuele brief van het bestuur van DBGC in Oude-Tonge. Daarin werd verzocht om gezien de onzekerheid en onrust te kiezen voor een ander soort infill dan het kunstgras met rubbergranulaat. Mocht de gemeenteraad binnen het renovatieproject niet kiezen voor aanleg van kunstgras (op hoofdveld) dan is dat voor de club een tegenvaller omdat het probleem van de intensieve belasting van de velden daarmee niet duurzaam wordt opgelost. Daarnaast dienen de overige velden in de komende jaren ook aanzienlijk gerenoveerd worden om niet direct terug te vallen in de huidige problematische gesteldheid van ons complex, stelde DBGC.

Teleurstelling                                                                                                                                                

En met de uitkomst van het raadsdebat was donderdagavond de teleurstelling bij het DBGC-bestuur op de tribune duidelijk aanwezig. "Dit lost onze problemen niet op. Dat er een opening blijft om op termijn de keuze voor natuurgras toch om te kunnen zetten naar kunstgras biedt op dit moment niet de oplossing voor de huidige zorgen. De intensieve belasting van de velden blijft."

Gesprekken                                                                                                                                                        

Met drie verenigingen DBGC, Stellendam en Den Bommel zijn gesprekken gevoerd over het noodzakelijke herstel van enkele in slechte staat verkerende natuurgrasvelden. Wil dit werk nog deze zomer worden gerealiseerd dan moet uiterlijk de opdracht daartoe worden verstrekt. Daarvoor is een beschikbaar budget vereist. Het herstel van de velden kan gezien worden als een eerste stap naar harmonisatie. Voor wat DVV (Dirksland) betreft stelt het college dat er een onderzoek loopt naar de mogelijkheid om deze vereniging te verplaatsen. Een besluit over eventuele verplaatsing wordt de komende maanden nog niet verwacht en daarom is geadviseerd DVV vooralsnog niet mee te nemen in het herstel in deze zomer en eerst een businesscase af te wachten. Het kunstgras voor deze club kan ook later worden gerealiseerd omdat aanleg niet seizoengebonden is.

Krediet

Het beschikbaar gestelde krediet van € 5.379.175,- is nu ingetrokken, inclusief de extra financiële ruimte van € 275.000,-. Bij de besluitvorming in december 2017 over de herijking moeten alle financiële gevolgen van te maken keuzes volledig in kaart zijn gebracht. Het voorstel zal, volgens het college, onderbouwd worden met de argumenten dat aan de harmonisering wordt vastgehouden, zij het dat deze opnieuw wordt vormgegeven op basis van voortschrijdend inzicht van draagkracht van individuele verenigingen op de langere termijn.