Weekend koeler met kans op bui

Na een prachtige dinsdag met maxima al een heel eind richting de 20 graden, was het op woensdag bewolkter en werd er zelfs 'n buitje losgelaten uit het wolkendek. Zwakke regenfronten waren in de buurt. Donderdag en vooral ook vrijdag was het vervolgens weer heel puik, met riante maarttemperaturen.

Onder invloed van een naderende oceaandepressie en nog voldoende hoge druk boven het continent, werd met een zuidelijke stroming warme lucht meegenomen vanuit Frankrijk. Helemaal zonovergoten was het niet afgelopen dagen, maar de temperatuur kon bij de gratie van de zon flink hoog oplopen (20 graden!). De hoogste temperaturen die ooit gemeten zijn in Nederland eind maart bedragen zo'n 22-23 graden.

Landelijk kwamen we aardig in de buurt van deze maartse toptemperaturen op de vrijdag voor de regen uit. Later op vrijdag en in het weekend is het bewolkter en zo nu en dan licht wisselvallig met wat regen of een bui. De temperatuur doet zaterdag uiteraard weer een stap terug bij een meest matige zuidwestenwind. Toch zal het weekend grotendeels droog gaan verlopen op Flakkee, met ook regelmatig de zon er weer bij.

Het vervolg in de eerste week van april is best aardig. Opkomende uitlopers van hoge druk reiken regelmatig tot onze omgeving en worden zo nu en dan afgewisseld door wolkenvelden. Soms schampt een meest zwak regenfront en geeft wat regen of een bui. Veel neerslag komt er evenwel niet aan in Zuidwest-Nederland. De temperaturen blijven aan de vrij hoge kant en komen veelal uit op 14 tot 17 graden.

Felle koude vanuit de poolstreken lijkt niet meer aan de orde de komende pakweg twee weken. Ook een fase met formidabel aprilweer waarbij het bijna een week wolkenloos is bij 20-25 graden, komt nog niet. De laatste weerkaarten tenderen echter wel een beetje in die richting dus wie weet komt het toch nog?

Het overwegend droge weerbeeld met een tendens naar redelijk tot mooi gaat het dus worden komende tijd. Hogedrukgebieden in de buurt van Nederland blijven dus voornamelijk weersbepalend straks. De zeewatertemperatuur voor de kust is aardig aan het oplopen. Zwemmen is nog af te raden.