Ik heb voor u gebeden

Lukas 22:31 en 32a

Jezus neemt Petrus even apart. Na hun geruzie over wie de meeste zou zijn, neemt Jezus Petrus even apart. Er moet gesproken worden. Opvallend genoeg noemt Jezus Petrus tweemaal bij zijn oude naam. Met nadrukt klinkt het Simon, Simon…

Simon

Waarom geen Petrus, de onwankelbare rots met z'n geweldige belijdenis. Nee, hier geen Petrus. Geen onwankelbare gelovige, maar Simon in zijn oude, twijfelachtige natuur. Niet te vertrouwen. Laat een Simon niet aan zichzelf over, dan blijft er spoedig niets van de mooiste belijdenis over.

Misschien herkent u dit wel bij uzelf. 'Wat wordt er van ons in die staat, zo Gij trouwe Vader ons verlaat?' Hoe meer we onszelf leren kennen, hoe banger je van jezelf wordt. Ik blijf niet in eigen kracht trouw aan dé belijdenis: Jezus is de Christus!

Satan

Simon, Satan heeft u allen opgeëist om te ziften als de tarwe. Net zoals bij Job heeft Satan toestemming gevraagd om aan Gods kinderen te zitten. Als een brullende leeuw of engel des lichts gaat hij rond, op zoek naar wie hij kan verslinden of verleiden..

U allen

Simon mag dan wel aangesproken worden door Jezus, het gaat om al de discipelen.
Ga er maar van uit dat Satan het dan ook op u gemunt heeft. Behalve als hij u de moeite niet waard vindt, natuurlijk.

Schijnchristenen hebben geen enkele last van Satan. Of u nu de oude waarheid bent toegedaan, hijgt naar vernieuwing of zich uitput in het goeddoen voor uw naaste. Ongelovigen hoeft hij niet op zijn zeef te leggen. Uw leven is alleen maar kaf dat verband zal worden met onuitblusbaar vuur.

Ziften

Een gevaarlijke combinatie. Simon en Satan. De oude, twijfelachtige, mens en de tegenstander, die met zijn sluwheid menigeen al te pakken heeft genomen met zijn verzoekingen.
Want daar gaat het Jezus natuurlijk om, bij het beeld dat Hij gebruikt.
Het ziften van de tarwe is bedoelt om het kaf en het koren van elkaar te scheiden. Het graan wordt omhoog geworpen, de wind blaast het kaf weg.

Een schokkend beeld. Op en neer, heen en weer gesmeten door Satan. Zo kan hij ons ook verzoeken! Aangrijpende dingen laten gebeuren, u geweldig beklemmen door verschrikkelijke gedachten…

Jezus

Wat een genade, dat Jezus Petrus dan even apart neemt. Met hem de hele Kerk. Waarom? Om te horen dat Hij, de Heere Jezus voor hem gebeden heeft. Jezus zegt het met zoveel klem, maar IK heb voor u gebeden.
Alle nadruk valt op de Heiland, Die zal lijden en sterven. Helse verzoekingen van Satan moet Hij ondergaan. Van begin tot 't eind van Zijn leven is Hij Zelf verzocht, tot aan het kruis!
IK heb voor u gebeden. Wat is dat een onuitsprekelijk wonder. Dan is Jezus' belofte voor elk mens, die zich herkent in Simon Petrus een wonder van genade: "Ik heb voor u gebeden."
Daar kunnen we het mee doen! 'Hij kan en wil en zal in nood, zelfs bij het naderen van de dood, volkomen uitkomst geven.' De biddende Heiland, ja ook nu, houdt in Zijn biddende handen de Simons van alle tijden vast.
Waarmee vertroost de Heere Jezus Simon en al de Zijnen? Niet met de belofte dat de Satan op afstand gehouden wordt. Niet met de garantie dat we een gemakkelijke en comfortabele levensreis naar de hemel ontvangen. Integendeel. 'In de wereld zullen wij verdrukking ondervinden!'

Ga daar maar vanuit. De Heere Jezus bidt dat Simons geloof niet zal ophouden, want dáár is Satan op uit. Als hij het zou kunnen, zou hij de uitverkorenen zelfs verleiden. Maar dat kan niet: er is voor Simon gebeden. Mag u door het geloof uw naam daarbij invullen?

Ja, daarmee mag u het doen. Ik heb voor u gebeden. Op het moment dat Jezus Petrus, u en mij apart neemt kan dat pijn doen. Pijn om die oude naam weer te horen. Pijn, om te horen dat zelfs ons geloof in zichzelf nog zo wankel en kwetsbaar is.

Maar wanneer de verzoeker zich aandient en erger nog, wanneer we zijn gevallen voor en door de verleider, dan blijft dit Woord staan: Ik heb voor u gebeden. Versterk elkaar met deze belofte.

Ds. J.C. Breugem, Sommelsdijk