Met raad en daad

Kraakplaten

Tegenwoordig is de aloude langspeelplaat weer behoorlijk populair. Mijn lp's zijn door vocht en stof nu praktisch niet meer te gebruiken. Er heeft zich zelfs een schimmel op gevormd. Omdat ik bang ben ze verkeerd te behandelen wil ik u vragen hoe en waarmee ik die platen weer goed krijg, en hoe ik dat vervelende gekraak en geknetter weg kan krijgen.

Door het draaien en de wrijving wordt in grammofoonplaten statische elektriciteit opgewekt, welke een flinke aantrekkingskracht uitoefent op de stofdeeltjes die in de lucht zweven. Daardoor komt er veel stof in de groeven terecht, hetgeen bij het afspelen van oude lp's vervelend gekraak veroorzaakt. Maak nu eens een lauw sopje van slechts enkele druppels van een afwasmiddel. Was uw platen af met een schoon en vooral heel zacht kwastje, dat u door de groef beweegt. Spoel beide zijden na met gewoon leidingwater. Die schimmel zal dan wel met al het stof uit de groeven verdwijnen. Daarna moet u uw platen heel goed afnemen met een watje gedrenkt in gedestilleerd water. Laat de platen rechtopstaand drogen in een platenrekje, maar beslist niet bij een verwarmingsbron, want dan zouden ze kromtrekken. Als ze droog zijn, kunt u de schijven nog aan beide zijden opwrijven met een antistatische doek. Als u ze hierna steeds in schone hoezen terugsteekt na het afspelen en de draaitafel regelmatig met een stofzuiger(tje) stofvrij houdt, is die antistatische doek niet zo noodzakelijk.

John & Marianne

Waar komt toch het gebruik vandaan om Frankrijk met 'Marianne' te betitelen, Engeland 'John Bull' te noemen? Waren dat soms bestaande mensen uit de regering?

Nee, 'La Marianne' was de schuilnaam van een geheim genootschap dat door Ledru, Rollin en Mazzini werd opgericht na de staatsgreep van 2 december 1851, toen Lodewijk Napoleon Frankrijk weer tot keizerrijk maakte. Die naam werd later gebruikt voor de strijdlustige gewapende jonge vrouw met rode muts op de Parijse barricaden, geschilderd door Eugène Delacroix onder de titel "La Liberté" (de vrijheid). John Bull was een verzonnen figuur in een politiek pamflet van de schrijver John Arbuthnot uit 1712, dat later werd herdrukt onder de titel "The history of John Bull".

Een openhaard opkalefateren

Door slijtage is het noodzakelijk om onze metalen open haard opnieuw te verven (niet spuiten), maar een deskundig advies omtrent de soort verf konden wij tot nu toe niet verkrijgen. Heeft u wel die deskundigheid in huis?

U zou een goede autolak kunnen gebruiken die speciaal bestond is tegen de hoge temperaturen van een open haard. Ook bestaat er speciale kachelwas. Voor kachels is een speciale hittebestendige lak te koop, leverbaar in een spuitbus in de kleuren zwart en antraciet. De autolak kunt u uiteraard kopen in een auto-artikelenzaak of in een bouwmarkt, de was en de hittebestendige lak bij een kachelzaak. Het lakken met een kwast wordt overigens sterk afgeraden, omdat de kans dan te groot is dat na enige tijd de lak gaat bladderen.

Deurpraatje

Waarom gaat de voordeur naar binnen open en de achterdeur naar buiten?

De meeste voordeuren draaien naar binnen open, omdat er in het portaal of gang ruimte voor is en de scharnieren dan aan de binnenzijde kunnen worden bevestigd. Dat is veiliger tegen inbraak. De achterdeur draait vanouds vaker naar buiten, omdat er binnen in keuken of bijkeuken meestal minder ruimte is. Die deur kan daarom nu beter van 'dievenklauwen' worden voorzien.