Nieuwe regering

Onlangs zijn er dit land verkiezingen gehouden. De uitkomst heeft heel wat pennen in beweging gebracht. Persoonlijk vond ik het nog al opmerkelijk dat de Partij voor de Dieren plotseling vijf zetels in het parlement krijgt. Het moet allemaal niet gekker worden denk je dan. Inmiddels zijn de partijen ook druk bezig met het vormen van een nieuwe regering. De VVD, CDA, D66 en Groen Links willen proberen een nieuwe regering te vormen. Ze zijn inmiddels aan het onderhandelen. Niemand weet hoe lang het zal duren. Wat mij betreft zijn ze nog één of twee jaar bezig met onderhandelen. Dat lijkt raar maar een kleine toelichting kan dit duidelijk maken.

We hebben in dit land een Centraal Planbureau. Dit bureau kijkt naar de economie en rekent uit hoe het in de toekomst zal gaan. Onlangs kwam het bureau weer met nieuwe berekeningen voor de toekomst. En wat blijkt? Als het huidige beleid wordt voortgezet dan komt er een overschot op de begroting, gaat de werkloosheid omlaag, neemt de groei van het nationaal inkomen toe en zal de koopkracht iets stijgen. Kortom, ook zonder missionaire regering gaat het eigenlijk prima met ons land. In economisch opzicht tenminste.

Nieuwe regeringen hebben altijd de gedachte dat ze veel nieuw beleid moeten maken. Uiteraard is er wel het een en ander te doen, bijvoorbeeld in de ouderenzorg. Ook zou het belastingstelsel eens goed tegen het licht gehouden moeten worden. Het zou niet verkeerd zijn om bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. En zo zijn er nog wel een aantal andere dingen die aandacht vragen. Maar eigenlijk kan het demissionair kabinet dat ook wel doen. De huidige, demissionaire, minister van financiën doet zijn werk prima. Dus als hij nog gewoon één of twee jaartjes kan blijven zitten is dat niet verkeerd.

Wat is nu de moraal van de berekeningen van het Centraal Planbureau? Wel, de politici doen net alsof ze voortdurend hele belangrijke dingen aan het doen zijn. Maar achter de politiek zit een heel apparaat van ambtenaren die prima hun werk doen. En of we nu wel of geen missionaire regering hebben, dat apparaat werkt gewoon verder. En daarom kan het in ons land de komende tijd, ook zonder nieuw kabinet, eigenlijk, in economisch opzicht, best wel goed gaan. Dus laat die formatiebesprekingen nog maar een tijdje duren. Het kost allemaal geen geld, integendeel.

Er is echter wel iets anders gaande in ons land. We leven langzamerhand in een niet-christelijk land. En dat wordt meer en meer zichtbaar. De overheid kan deze tendens niet keren. De kerk is geroepen om het Evangelie onder de mensen te verspreiden. Het is Gods Geest die mensen kan bekeren, een volk tot bezinning kan brengen en ons land weer terug kan brengen bij de Bijbelse boodschap. Het is de roeping van de christelijke gemeente om daarvoor te bidden en daarna uit te zien. Een belangrijke taak die we ook in de Bijbel volop terugvinden.

Ds. W. Visscher