Overwegend zonnig en droog

Het weer is opgeknapt zo aan het einde van deze week en vooral de maartzon komt er overtuigend bij nu.
Een hogedrukgebied boven het noorden van de Noordzee en richting Schotland is zich nu verder aan het opbouwen. De luchtdruk in de kern zal naar verwachting gaan oplopen tot 1037-1038 millibar. Dit pakt goed uit voor het weersverloop in onze contreien. Door de gestage daling van de lucht op hoogte in zo'n hoog wordt de lucht warmer en daardoor verdampt er steeds meer vocht in de onderste kilometers van de atmosfeer.
Uiteraard betekent dit dat het steeds zonniger wordt op de Eilanden. Vooral op zaterdag kan de zon wel 10 uur schijnen in een waarschijnlijk azuurblauwe lucht waarbij het zicht uitstekend zal zijn. Op zondag zal het wat minder uitgesproken zonnig zijn als wat Oostzeewolkenvelden gaan overtrekken.

Door luchtaanvoer uit het noordoosten zal het niet direct warm zijn. De maxima komen steeds uit in het traject 11-13 graden in de schaduw. In de soms felle maartzon en uit de wind is het dan goed toeven.
Na een tamelijk koude woensdag – en donderdagnacht, blijven de minima aan de lage kant 't weekend.
Maar al met al kunnen we dus echt spreken van een duidelijke weersverbetering op Flakkee. Ook de komende week zullen de belangrijkste hogedrukactiviteiten zich voornamelijk benoorden Nederland afspelen. De lagere drukperikelen met wat neerslaghaarden komen zuidelijker te liggen en met name nabij Frankrijk. Vanaf 30 maart zouden die waterdragers weer iets in noordelijke richting kunnen komen. Daarvoor kan de middagtemperatuur wellicht nog even in het traject 17-20 graden uitkomen. Een vleug serieuze lente is dus zeker niet ondenkbaar richting het einde van deze maand maart. De laatste neerslagkaarten geven aan dat het wel eens nagenoeg droog kan blijven tot 29 of 30 maart. Daarna lijkt weer een fase te zullen aanbreken die gekenmerkt zal worden door periodieke wisselvalligheid en daarbij ook weer beduidend lagere dagtemperaturen. Langdurig stabiel en warm lenteweer blijft zeldzaam immers.