Afbeelding
Foto:

"Dit is veel leuker dan binnen in de klas zitten"

Vervolg van de voorpagina

In de ruim 50 jaar dat de stichting nu bestaat, zijn er dus al ruim 10 miljoen bomen en struiken geplant!

Samenwerking

De Boomfeestdag op Goeree-Overflakkee was deze keer een samenwerking tussen de Gemeente en het Waterschap. "Langs de Krammerdijk zijn oude bomen weggehaald en daarvoor in de plaats moeten dan nieuwe bomen geplant worden", legt heemraad Piet Robijn van het Waterschap uit. "Vanwege Boomfeestdag leek het ons een goed idee, om de herplanting, zoals men dat noemt, hiermee te combineren. Het Waterschap bekostigt de bomen en de Gemeente gaat zorgen voor het onderhoud. Langs de Blauwe pannenweg komen drie rijen met bomen. In totaal 400 stuks. Vandaag planten de kinderen de middelste rij met Elzen. In de twee buitenste rijen komen wisselend Hazelaars en Notenbomen. Deze zullen binnenkort worden gezet door de mensen van de gemeente. Die zijn wat te groot en te zwaar voor de kinderen".

Vruchtdragende bomen

De keuze voor de bomen is gemaakt in overleg met de Jos Hendriks en Kees van 't Zelfde van het NLGO. Zij adviseerden om ook vruchtdragende bomen te plaatsen. "De Els is een snelle groeier, dus die zorgt spoedig voor een mooi groen geheel", vertelt Jos Hendriks. "De Walnoot en de Hazelaar zijn wat trager, maar over een jaar of vijf kunnen voorbijgangers toch al de eerste noten van de grond rapen. Zo wordt deze kale weg met grijze blokken een mooie groene omgeving, waarlangs men kan wandelen en fietsen en bovendien vrij vruchten kan rapen. Wij zijn dan ook erg blij met dit initiatief en de keuze voor de bomen. Tussen de bomen komen bovendien ook nog wat struiken, zodat het een mooi groen geheel wordt".

Aan de slag

Maar natuurlijk moesten al die bomen eerst nog geplant worden. Zo'n 120 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de drie basisscholen gingen gestaag aan de slag met hulp van de gemeentelijke buitendienstmedewerkers. Samen zorgden ze ervoor dat de middelste rij met 70 Elzen in een mooi lang lint geplant werd. Vooraf was de grond al een beetje losgemaakt, zodat het spitten niet al te zwaar voor ze was. Ook wethouder van der Vlugt, Heemraad Robijn en de mensen van NLGO werden aan het werk gezet. Onder toeziend oog van de leerlingen zetten ze gezamenlijk een Els in de grond. En de kinderen, die genoten er zichtbaar van. Zeker ook vanwege het heerlijke weer. "Dit is veel leuker dan binnen in de klas zitten", vonden ze.