Vasten en gebed

En terwijl zij de Heere dienden en vasten, zei de Heilige Geest:….(Handelingen 13 vers 2a)

Uit bovenstaande tekst blijkt, de Heilige Geest is geen kracht, maar een Persoon. Hij is een Iemand, met Wie je kunt praten. De Geest heeft alle eigenschappen van een persoon. Daardoor is er communicatie mogelijk met de 3e Persoon in het wezen van God. Het raadselachtige is, de Geest heeft geen lichaam. Hij is levensadem, wind. De Bijbelrollen zijn door de Geest geïnspireerd. (beademd). De Heilige Geest heeft het nooit over Zichzelf. Altijd (ver)wijst Hij naar Christus. Zoals een schijnwerper een monumentaal (kerk)gebouw verlicht. De Heilige Geest beseft: niet Ik, maar Jezus Christus is dé Weg, dé Waarheid en hét Leven.
Als een gids leidt de Geest de gelovige in de Waarheid. De Waarheid is geen filosofisch, abstract begrip. De Waarheid is ook geen theorie. De Waarheid is geen tijdschrift met opiniërende artikelen. De Waarheid is een Persoon: Jezus Christus. (de 2e Persoon in Gods wezen). De Heilige Geest is 24 uur per dag werkzaam om de gelovigen toe te rusten. In Handelingen 13 is de christelijke gemeente bijeen om te vasten en te bidden.
Ze leggen Barnabas en Saulus de handen op. Hiermee vertrouwen ze de mannen toe aan God. We lezen niets van een taakomschrijving. Hebben ze een routekaart? We weten het niet. Wat we weten, de Geest leidt hen naar de (goede) bestemming. De Geest helpt in het spreken en handelen. Op hun reis gaan ze heel wat meemaken. Wat hebben zij (en wij) de Heilige Geest in alles nodig.
Wij kunnen de Geest ook bedroeven of tegenstaan. Hij is immers een Persoon? De vraag die naar ons toe komt, Staan wíj open voor de werking van de Geest? Hoe dat gaat? Door te volharden in de gebeden. Wie Hem nederig valt te voet, zal van Hem Zijn wegen leren, staat er in Psalm 25. De Geest opent ons verstand. Hij raakt ons hart aan, zodat wij onze zonden erkennen en belijden. De Geest wijst de weg naar Jezus Christus. Bij Hem ontvangt de grootste zondaar (=doelmisser )vergeving. Zo is God de Vader. Dit bewerkt de Heilige Geest.
Het beste wapen waarmee je stiekeme zonden, tegenstand, tegenslag, teleurstelling, moeite en verdriet kunt overwinnen, is vasten en persoonlijk gebed. Je worstelt in de gebeden. Je schiet pijlen af naar de hemel. HEERE, hoor mijn smekingen! Dat kan een schietgebed zijn, maar óók een tijd van stille afzondering. Je luistert, totdat je Zijn stem hoort.
Bidt gedurig om de vervulling met de Heilige Geest. Het is tot eer van Christus en zal grote zegen uitwerken in je leven. Je verandert in een aangenaam persoon voor God en de medemens. Behalve eenzaam bidden, is óók belangrijk om samen te bidden om de vervulling met de Heilige Geest. Dit zal nog méér uitwerken. God heeft het beloofd en de (kerk)geschiedenis heeft dit bewezen. Stap over de drempel heen. Kom óók eens naar de kerk. Iedere zondag is er gelegenheid om met anderen (zij hebben elkaar niet uitgekozen) de HEERE aan te roepen. Hij is onze aanbidding waard!
Christenen belijden: Ik geloof in de Heilige Geest. Ik geloof één heilige, algemene, christelijke kerk. Ik geloof de gemeenschap der heiligen. (Art. 8 en 9 van de Apostolische geloofsbelijdenis, een samenvatting van de geloofsleer).
Doen u en jij mee in het overdenken van het bittere lijden en sterven van Jezus Christus? Door Zijn kruisdood bracht Hij het leven aan. Zó overwon Hij de zonde (de haat en het kwaad), de dood, het graf en de hel. Voor wie Hij dit deed? Voor een ieder, die in Hem gelooft en Zijn bloedoffer aanvaard. Met deze boodschap gaan Barnabas en Saulus de wijde wereld in: Alzo lief heeft God deze wereld gehad, dat Hij Zijn enig geboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. (Joh. 3 vers 16)
Wat een belofte! Geeft u deze goede tijding door? Zeg er nog bij: Na drie grafdagen is Christus weer opgestaan, in de kracht van de Heilige Geest! Wie op Christus vertrouwt, zal óók opstaan uit het graf en mag straks onbezorgd wonen op de vernieuwde aarde. Daar zal alleen recht en gerechtigheid bestaan. Wat kan ik daar naar verlangen. Jullie lezers, zien jullie daar óók zo naar uit?

Ds. A. ten Brinke, Goedereede