Afbeelding
Foto:

Neem en lees

Volg gij Mij

Bij de Banier zijn twee miniboekjes uitgebracht: 'Volg gij Mij, zoekende zondaarsliefde', van ds. F. Bakker (ISBN nummer 9.789.402.902.365) Prijs 10,95 en 'Niemand heeft ons méér lief', de heilsfeiten in de belijdenissen van de kerk der eeuwen, door dr. W. Verboom (ISBN nummer: 9.789.402.902.631, Prijs 9.95. Bijzonder geschikt om in deze tijd, waarin belijdenis des geloofs wordt afgelegd, als geschenk te geven. Dit boekje is samengesteld door J. Kranendonk-Gijssen. Eerder verschenen: Bij U alleen en Verlaat mij niet.

Dit geschenkboekje is samengesteld uit de nagelaten meditaties en preken van de ds. F. Bakker (1919 – 1964) en heeft als centraal thema: 'Volg gij Mij.' In het bijzonder spreken ze van Gods zoekende zondaarsliefde, de droefheid naar God en wenende zondaren die aanhoudend smeken: 'Bekeer mij, zo zal ik bekeerd zijn.' Het bemoedigende onderwijs wordt ook niet gemist voor hen die op de weg des levens mogen wandelen. Immers de Heere weet wat van Zijn maaksel is te wachten. En Hij heeft het beloofd: 'Ik zal Israël zijn als de dauw.' 'Zo God voor ons is, wie zal dan tegen ons zijn.' De volgende thema's komen in dit boekje voor: Zoekende zondaarsliefde; Geen huurling; De droefheid naar God; De wenende zondaar; Aanhoudend smeken; Blijvende bekering; Vreemdeling en metgezel; Ik ben de Weg… Zoek Uw knecht; De meeste in het Koninkrijk Gods; Hij weet wat maaksel we zijn; Zo God voor ons is…Als de dauw.

Een stukje uit de meditatie: 'Zie Ik sta aan de deur, en Ik klop':

'Hier is een kloppende Christus, die Zelf een gesloten deur vond, totdat Hij alles had betaald. Hij klopt nu aan de deur van een mensenhart. Bent u al vernederd en vertederd door die zoekende liefde van God? Of moet u klagen dat u zichzelf machteloos hebt opgesloten achter de grendels van uw eigen zonde? O, die grendels! Kunt u ze niet zelf openen om de Koning te ontvangen? Weet dat u nog met een God te doen hebt, Die Zelf wil geven wat Hij beveelt. Daarom kunt u niet genoeg vragen of de Heere ruimte wil maken voor Zichzelf. 'Die klopt, zal opengedaan worden.' Want God was Zelf de Eerste, Die aan de deur heeft geklopt' (blz. 18)

Van harte lezing en ter lering aanbevolen. Voor u zelf en voor anderen, als geschenk!


Niemand heeft ons méér lief

Wat kunt u in dit boekje vinden? U hoort het lied klinken dat de kerk van alle eeuwen zingt over de heilsfeiten die God voor haar eeuwig behoud heeft verricht. Op de cover staat het zo treffen: ze vormen het kloppende hart in haar geloofsbelijdenissen. De volgende liederen worden vertolkt: het lied van het wonder van Kerst, van Goede Vrijdag, Pasen en Hemelvaart, maar ook van Pinksteren en ten slotte van de Wederkomst. Al kennen we de belijdenissen, toch is het een boeiende ervaring om in de oude geloofsbelijdenissen dit liefdeslied zo te horen, zodat je het leert meezingen. In de eerste plaats om dit boekje zelf te lezen, maar opnieuw ook een mooi geschenk. Het is ook mogelijk om het in een kring te bespreken. Achterin heeft de schrijver, dr. Verboom een aantal gespreksvragen toegevoegd. Achtereenvolgens bestaat dit boekje uit een Woord vooraf, inleiding: de belijdenis, de geboorte van Christus, Kruis en opstanding van Christus: Goede Vrijdag en stille zaterdag, Pasen, de hemelvaart van Christus, de komst van de Heilige Geest en de wederkomst van Christus, gecompleteerd met gespreksvragen.

Welke belijdenissen komen ter sprake? De drie belijdenissen van de Vroege Kerk: de Apostolische Geloofsbelijdenissen, de Geloofsbelijdenis van Nicea, en de Geloofsbelijdenis van Athanasius. Vervolgens bedoelt dr. Verboom de zeven belijdenissen van de kerk van de Reformatie: de Grote en Kleine Catechismus van Luther, de Augsburgse Confessie, de Catechismus van Calvijn, de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelbergse Catechismus en de Dordtse Leerregels.

De titel van dit boekje is ontleend aan een citaat uit artikel 26 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis:

Want er is niemand in de hemel of op de aarde onder de schepselen, die ons méér liefheeft dan Hij, Die Zijn leven voor ons gegeven heeft?

Dit boekje geeft een verrassend inzicht hoe in onze belijdenissen de heilsfeiten worden verwoord. Dr. Verboom heeft ook in voetnoten verklarende uitleg gegeven, bijvoorbeeld over de gnostiek en de Socinianen. Telkens worden Bijbelteksten aangereikt om te laten zien, dat onze belijdenissen gebaseerd zijn op de Heilige Schrift zelf. Het is ook verhelderend dat ook andere dan de onder ons bekende belijdenissen aan de orde komen. Zo is het een mooi geheel geworden. Om een goed beeld te krijgen hoe de schrijver te werk gegaan is, hier een kort citaat uit het hoofdstuk over de nederige geboorte van de Heere Jezus (blz. 38)

…'En dan is er de islam, die het godslasterlijk vindt om te zeggen dat Allah een zoon zou hebben (vergelijk Koran, Soera, 112: 3-4 'Hij is Allah (…) Hij verwekt niet, noch is Hij verwekt en er is niemand als Hij)'. Jezus is dus alleen maar mens. De islam ziet in dat opzicht de belijdenis van het Licht van Kerstfeest als een doodzonde. Tegenover al die oude en nieuwe dwalingen mogen wij ons verheugen in het Licht dat straalt in een wereld, verloren in schuld. Ook in ons eigen leven, dat van huis uit gebonden is aan de machten van zonde en dood. Wat een geschenk is het Licht van Kerst, zoals we dat in de belijdenis van de kerk ontvangen. In het geloof wordt het een lied, een zingend verwoorden van een wonder waarvoor geen woorden zijn. God neergedaald in onze verlorenheid. Gods Zoon, liggend in een kribbe, 'van hetzelfde hout als het kruis'. Wat heeft Kohlbrugge het scherp gezien toen hij zei dat we God niet diep genoeg in het vlees kunnen trekken.'

Daar is uit 's werelds duist' re wolken, een licht der lichten opgegaan,
Komt tot zijn schijnsel alle volken, en gij mijn ziele, bid het aan!
Het komt de schaduwen beschijnen, de zwarte schaduw van de dood.
De nacht der zonde zal verdwijnen, genade spreidt haar morgenrood.

Een bijzondere waardevolle uitgave! Neem, lees, overdenk en bezing de wonderen van de heilsfeiten!

Bijzonder hartelijk aanbevolen.

Afbeelding