Afbeelding
Foto:

Orgelbustocht 'Rotterdam Orgelstad'

ROTTERDAM - Op zaterdag 22 april is er een interessante dagtocht te maken langs minder bekende orgels in Rotterdam-Noord. De bus vertrekt vanaf de parkeerplaats bij NS station Rotterdam Alexanderpolder 's morgens om half tien. Om half zes bent u daar weer terug tenzij u inmiddels bent uitgestapt bij station Rotterdam Centraal.

De eerste kerk die bezocht wordt is de Ichthuskerk in Alexanderpolder. Daar staat een zeer fraai en kloek orgel van de fa. Steendam. Het is gebouwd in 1993, twee manualen en 21 stemmen. Bijzonder is de Cornet op 16' basis! Daarna gaan we naar de Hildegardiskerk in Noord voor het Maarschalkerweerd-orgel uit 1915. In de bijzalen van deze mooie neo-gothische kerk wordt de lunch geserveerd. Dan zetten we koers naar de Grote Kerk in Overschie met het grote Van der Kley-orgel uit 1910 waarna de dag afgesloten wordt met een bezoek aan de Kathedraal H.H. Laurentius en Elisabeth aan de Mathenesserlaan. Het Adema-orgel uit 1928 met drie manualen en 43 stemmen is in 1998 door de fa. Elbertse uitgebreid en gerestaureerd. Daar is ook een gezellige nazit met een glaasje en hapje.
Organist Aart de Kort zal u de gehele dag vergezellen en de orgels demonstreren middels improvisaties en orgelliteratuur. Aart is organist van de kathedraal, concertorganist, koordirigent, componist en pianist aan de dansvakopleiding van het Kon. Conservatorium te Den Haag. Hij is bekend als improvisator en won diverse prijzen bij internationale concoursen (Bolsward, Haarlem, Knokke). In 2009 ontving hij een belangrijke Franse onderscheiding "Médaille d'Argent".
Op de website www.rotterdamorgelstad.nl kunt u links vinden naar de volledige beschrijvingen van de diverse orgels. De kosten voor deze dag bedragen € 40,-, donateurs betalen € 35,-. Bij deze prijs is koffie, thee, lunch en nazit inbegrepen. Aanmelden kan via info@rotterdamorgelstad.nl Betaling vooraf op bankrekening NL18 INGB 0009 5229 62 t.n.v. Rotterdam Orgelstad. Uiterlijke aanmeldingsdatum is 8 april.