Afbeelding
Foto:

Metselaars zetten zelf eerstesteenlegging in scene

De uitbreiding van de Hervormde School te Stellendam met 4 lokalen heeft gisteren haar eerste steenlegging beleefd. Aan deze symbolisch handeling lag ditmaal echter geen bestuursbesluit ten grondslag, het schoolbestuur had daarentegen juist gemeend aan dit gebeuren voorbij te kunnen gaan, om straks aandacht te besteden aan het bereiken van het hoogste punt, maar zij had buiten de bouwvakkers gerekend.
Zelf zetten ze maandagmorgen een eerste steenlegging in scéne, compleet met limonade, kaas en worst voor de leerlingen en een borrel voor de manschappen, een en ander met financiële steun van hun werkgever, aannemer Joost Boeter en architect A. Koole. Metselaar Cor van Eck uit Middelharnis moest voor burgemeester doorgaan en met een beroepsmatige glimlach en een gespeelde onervarenheid legde hij de met tulpen volgeprikte gaatjesstenen op de plaats in de rij die nog opengelaten was. 'Burgemeester' van Eck oogstte daarvoor een luid applaus van zijn collega's, een van de bestuursleden van de school, dhr. Bart Noordhoek en de hoofdonderwijzer dhr. Lips, terwijl een aantal kinderen het tafereel op de foto vastlegde.
In de schaftkeet werden vervolgens de flessen ontkurkt en genoten de metselaars het geestrijke vocht dat - zo had de uitvoerder Pim Peeman verondersteld - de bouw nog soepeler zal doen verlopen en dat terwijl dhr. Lips hen al geprezen had voor de snelle aanpak.
"Jammer dat de tradities van eerste steenlegging en het pannenbier verloren gaan", verklaarden de bouwvakkers die eigener beweging de traditie in ere herstelden. "Een borreltje voor een werkman moet er toch op z'n tijd af kunnen?" vonden ze.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 18 april 1972