Alcohol

In Eilanden-Nieuws van 17 maart 2017 stond een indringend verslag van een veroordeling door de rechtbank in verband met uitgaansgeweld. Enkele stomdronken jongens hadden een jongeman van 22 jaar in elkaar geslagen en daarna kwam hij in het water terecht. Op de rechtszitting bleek dat de verdachten spijt hadden van hun gedrag. Kennelijk waren ze door de alcohol zo beneveld dat ze tot dit soort gedrag in staat waren. Alcohol vervult soms niet zo'n beste rol in onze samenleving.

Drugsgebruik, roken en alcoholgebruik hebben hele gevaarlijke kanten. Meer en meer wordt wel duidelijk dat alcohol een verwoestend effect heeft op onze gezondheid. De gedachte dat elke dag een glas wijn goed zou zijn voor de gezondheid kan gerust naar het rijk van de fabelen worden verwezen. Alcohol, ook een klein beetje, is gewoon niet goed voor onze lichamelijke gezondheid. En daarom is een kritische benadering van het gebruik van alcohol best op zijn plaats.

Daar komt rond het gebruik van alcohol nog iets bij. Alcohol heeft een benevelende invloed op ons doen en laten. Als mensen te veel alcohol op hebben weten ze soms niet meer wat ze doen. Bij allerlei grof geweld is er heel vaak alcohol in het spel. Jonge mensen die in normale omstandigheden helemaal niet agressief zijn, kunnen dat onder invloed van alcohol wel worden. Ook rijgedrag kan door alcohol heel sterk worden beïnvloed. Het is daarom niet voor niets dat de politie daarop heel streng controleert.

Helaas worden er nog weinig consequenties verbonden aan de kwalijke gevolgen van alcohol. Gelukkig kunnen jongeren onder de 18 jaar in de winkel geen alcohol kopen. Dat is al winst. Maar het is niet verkeerd om dat beleid nog verder aan te scherpen. In de Scandinavische landen is alcohol heel erg duur gemaakt. Een hoge prijs voor alcohol kan het gebruik doen verminderen. Ook is het belangrijk om in de opvoeding en op de scholen voortdurend op de verkeerde gevolgen van alcohol te wijzen. Het is helemaal niet stoer om heel veel flesjes bier te drinken.

Ouders hebben bij de opvoeding de belangrijke taak om hun opgroeiende kinderen op de gevaren van alcohol te wijzen. Ouders hebben hierin ook een voorbeeldfunctie. Als we zelf gemakkelijk met alcohol omgaan en regelmatig een wijntje drinken dan heeft dat gevolgen voor onze jonge mensen. Laten we daarom nog eens kritisch kijken naar ons gebruik van alcohol. Het is echt gevaarlijker dan we over het algemeen aannemen. Allerlei onderzoek brengt dat voortdurend aan het licht.

Ook vanuit de Bijbel valt er veel te zeggen voor matiging op dit punt. De Bijbel spoort niet aan tot een algeheel verbod op alcohol. Aan de andere kant is matigheid en zorg voor het lichaam wel een Bijbelse opdracht. We hebben ons lichaam van God gekregen. En daarom moeten we er zuinig op zijn. Dat betekent niet dat we als een kluizenaar moeten gaan leven. Maar soberheid, matigheid en nuchterheid zijn hele belangrijke Bijbelse beginselen. Ook vandaag de dag kunnen we die voor onszelf, in de opvoeding en in de relatie met andere mensen niet genoeg benadrukken. Laat daarbij ons persoonlijk leven een voorbeeld zijn.

Ds. W. Visscher