Peter Bienefelt (l.) in actie op het Edudelta College. Foto: Hans Villerius
Peter Bienefelt (l.) in actie op het Edudelta College. Foto: Hans Villerius Foto:

Met Europees broodkampioen oefenen voor het examen

MIDDELHARNIS – Voor 27 leerlingen uit de vierde klas van het vmbo binnen het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie op het Edudelta College te Middelharnis was de les maandagmorgen net een beetje anders dan anders. Europees broodkampioen Peter Bienefelt was deze ochtend aanwezig tijdens de les om de jongens en meiden te enthousiasmeren voor het broodbakkersvak.

Door Hans Villerius

Docent Harro Verhage is er niet gerust op of het broodbakkersambacht op Goeree-Overflakkee nog zo'n lang leven beschoren zal zijn, gezien de geringe belangstelling bij leerlingen voor dit vak. "En het is juist zo'n mooi ambacht", zegt Harro, "ik zou dit heel graag op het eiland behouden." Daarom vindt hij het belangrijk leerlingen ervoor te enthousiasmeren om straks daarin verder te gaan. Door de aanwezigheid van Peter Bienefelt maandagmorgen was er wat enthousiasme betreft in elk geval geen probleem. Samen met de leerlingen stond hij aan de werkbladen om lekkere bakkersproducten ovenklaar te maken.
Peter, rechtstreeks afkomstig van de bekende Sommelsdijkse bakkersfamilie en oud-leerling van 'de Tech', is een autoriteit op het gebied van broodbakken. Daarin is hij Europees kampioen en draagt hij de titel Meester Boulanger. Tegenwoordig runt hij als zelfstandig ondernemer zijn Atelier du Pain, waarin hij actief is als adviseur binnen zijn vakgebied, zowel richting consumenten, broodbakkers als fabrikanten van bakkerijgrondstoffen. Kwaliteitsondersteuning, productontwikkeling, productieproces – met zijn jarenlange ervaring en expertise op broodbakkersterrein is hij vanuit zijn atelier graag deze branche van dienst. "Het mooie van de bakkerij is dat er zoveel verschillende manieren zijn om te produceren. Dat maakt elke bakker uniek. Brood bakken is balans zoeken in het geheel, want er kan veel, heel veel! Dit maakt het vak geweldig, maar ook ingewikkeld.", zegt Peter Bienefelt. "Atelier du Pain heeft de kwaliteit om de balans te zoeken binnen de bakkerij en is een broedplaats voor nieuwe ideeën zoals productontwikkeling, productondersteuning, consultancy, kwaliteitsondersteuning en training", zo staat op zijn website vermeld. Ook op scholen wordt Peter gevraagd om zijn expertise over te brengen. Zoals maandagmorgen in Middelharnis. Daar gaf hij de leerlingen handige tips en aanwijzingen bij het uitvoeren van hun opdrachten, die meteen oefenstof vormden voor hun examen. De leerlingen vonden 't best gaaf om zo'n vakkanjer in de klas te hebben. "Je ziet dat 't werkt", merkte Harro op. "Ze zijn goed bezig en je proeft zelfs iets van: wie gaat straks het mooiste product aan Peter laten zien?" En Peter vond 't ook heel leuk om te doen en om weer op z'n oude school te zijn: "Een relatief kleine school, die 't heel goed doet en waar nog aandacht is voor waarden en normen."