Met raad en daad

De zeven schoonheden

Mijn zoontje heeft lichtblond haar en donkerbruine ogen. Nu hoor ik af en toe de opmerking: "Dat is één van de zeven schoonheden!" Waar komt deze zin vandaan, en wat zijn de andere zes dan?

Onder "de zeven schoonheden" werden omstreeks de 17de eeuw verstaan: blond haar met bruine ogen of zwart haar met blauwe ogen; kuiltjes in de wangen; een putje in de kin; kleine oortjes; sproeten op de neus; een rechte neus; een tweede teen langer dan de grote teen. Maar er zijn nadien allerlei variaties op bedacht en in verschillende streken van ons land geeft men ook uitéénlopende opsommingen met de bedoeling mensen te troosten die menen niet zo mooi te zijn....

Afgesloten kruispunt

Er bestaan vele interspecifieke kruisingen, zoals die tussen schaap en geit, tijger en leeuw, en niet te vergeten het muildier en de muilezel. Het genoom van chimpansee en orang-oetan lijken veel op die van de mens. Het ligt voor de hand dat kruisingen met de mens tot de mogelijkheden zouden kunnen behoren, want die zouden ons veel kunnen informeren omtrent intellect enz. Is u het bestaan van zulke interspecifieke kruisingen bekend?

In de botanie en de zoölogie heeft men metterdaad al veel ervaring opgedaan met kruisingen tussen verwante en niet-verwante rassen. Het gaat dan niet alleen om wetenschappelijke experimenten. De resultaten leiden vaak tot verbeterde rassen waarmee wij ons voordeel kunnen doen. Zo zijn er bijvoorbeeld mooie tomaten gekweekt en koeien die meer melk geven. U vermoedt waarschijnlijk dat er geen grenzen aan de menselijke mogelijkheden zijn. Een kruising tussen mensen en dieren stuit echter op onoverkomelijke ethische bezwaren. Een wetenschapper die deze respecteert, zal zijn medewerking niet aan dergelijke experimenten verlenen.

Alle boeken

Weet u of er een totaaloverzicht bestaat bijv. op een cd-rom van ALLE boeken die in de afgelopen, zeg 100 jaar in de Nederlandse taal op de markt zijn gebracht?

Een dergelijke cd-rom bestaat helaas niet. U kunt echter voor navraag naar Nederlandse literatuur terecht bij de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag; tel. (070) 3140911. E-mail: info@konbib.nl. Eén van de belangrijkste taken van de Koninklijke Bibliotheek is de zorg voor het behoud van het Nederlandse cultureel erfgoed in gedrukte en geschreven vorm. In het recente verleden heeft deze taak gestalte gekregen in het Depot van Nederlandse publicaties, waarin alles wat in en over Nederland verschijnt, wordt bewaard. Voor de oudere perioden beschikt de Koninklijke Bibliotheek, met haar collectie van inmiddels meer dan twee miljoen banden, over omvangrijke verzamelingen op het gebied van de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

Asbest niet best?

Wat kunnen de gevolgen zijn bij continu aanwezige platen asbest in een gebouw waar gewerkt wordt? Is deze ruimte arbeidsgeschikt?

Eenmaal aangebracht asbest in een gebouw is heus ongevaarlijk, zo lang u er maar niet aankomt. Juist door het be- en verwerken zou er asbeststof vrijkomen en wanneer dat geregeld, en dan nog in voldoende mate, in uw longen zou geraken, bestaat er kans op longkanker. Maar ... zijn er gaten geboord in, of wordt er op andere wijze gewerkt aan de muren, en komt er stof vrij, dan is het hoog tijd om de Arbeidsinspectie (heet tegenwoordig Inspectie SZW) te waarschuwen als er door de directie geen maatregelen worden genomen.