Raad dringt aan op evenementenbeleid

GOEREE-OVERFLAKKEE - Alle raadsfracties mengden zich donderdagavond in de strijd om hun gevoelens te uiten over het verloop van het NK Wielrennen. Wel enige trots maar veel zaken gingen niet goed.

Door Jaap Ruizeveld

Van Papeveld (CDA) opende de rij van sprekers. Een ieder op zijn eigen wijze toonde waardering voor de inzet van vrijwilligers en ondersteuners van het evenement. Het CDA toonde begrip dat het college op het kritische moment een extra subsidie verleende om het NK niet te laten klappen. Niet alles ging goed. Er waren tegenvallers aan de inkomstenkant. De exploitatie kreeg problemen door minder toeschouwers, verkoop van producten. Het is goed dat de kans is gegrepen om het evenement hier op het eiland te organiseren. Nu het stof is neergedaald en de leerpunten ter harte worden genomen rekent het CDA er op dat de gemeente bij volgende kansen niet gillend wegrent maar vol overtuiging reageert. Voortvarend en ondernemend.

Professioneler

Heintjes (VKGO) kon de evaluatie van het NK niet los zien van het optreden van de opgestapte wethouder Trouwborst, die - volgens VKGO - "een greep uit de gemeenschapskas deed om het NK-evenement te organiseren. De raad werd er mee geconfronteerd en het was onomkeerbaar, anders ontstond er gezichtsverlies voor de gemeente". De fractie stoorde zich aan alle positieve en superlatieven die bij dit evenement niet worden onderbouwd. Er was geen pr-plan gemaakt en er is niet uitgegaan van een degelijke businesscase. Geen nulmeting, geen cijfers. Waar is een accountantsverklaring van de stichting over hun geldstromen? Het NK heeft de inwoners veel geld gekost. Een dikke 700.000 euro direct en indirect. Geld waarvoor veel andere dingen konden worden gedaan direct gericht op de eigen inwoners. Natuurlijk kan een evenement als het NK geschikt zijn om het eiland te promoten, maar dan moet het professioneler gebeuren en niet door goedwillende enthousiaste egotrippers, zei Heintjes.

Metafoor

Dromen, durven doen vertolkte Van Dam (SGP) zijn toelichting. Hij gebruikte een metafoor over de bouw van een kathedraal. Veel inzet maar niet alles lukt. Dat het evenement over het eiland is uitgerold is goed, maar vergde daardoor meer investeringen. Er was steun voor het NK juist ook omdat er op de zaterdag en niet op de zondag werd gereden. Wij zijn positief kritisch. Nu zuur naar elkaar kijken is geen oplossing. Wij hanteren een positieve grondhouding maar adviseren nu even geen nieuwe grootschalige activiteit.

Onvoldoende

Eijkenduijn (PvdA) zei dat de raad voor het blok was gezet voor extra geld. Er is te weinig draagvlak gezocht. Het speelde zich voor een deel achter de schermen af. Hij stoorde zich aan de vele onduidelijkheden. Miste transparantie en vond de houding van het college arrogant. Een onvoldoende zoals het college met het NK is omgegaan. De Rover (CU) meende dat er te adhock was gestart. Zonder nulmeting maak je je kwetsbaar. Stel een draaiboek op om evenementen binnen te kunnen halen. Trek lessen uit dit gebeuren. Een businesscase is nodig. Osinga (VVD) stoorde zich aan de opmerkingen van VKGO over de voormalige wethouder. Hij sprak van een stoot onder de gordel. Wij hebben veel ervaring opgedaan bij deze organisatie, die wellicht te ambitieus is geweest. Uiteindelijk toch een schitterend gebeuren. Maliepaard (fractie Maliepaard) adviseerde het college niet zo krampachtig op te treden. Wees open. Samen met de raad dient het college grootschalige evenementen te regelen. Het gebeurde rond het NK verdient geen schoonheidsprijs. Toch was hij trots over het festijn op het eiland.